Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je povjerenstvo zaduženo istražiti kakvu je ulogu francuska vojska odigrala u genocidu počinjenom 90-ih u Ruandi, a riječ je o pitanju koje i četvrt stoljeća poslije izaziva napetosti između Pariza i Kigalija.

Galerija Emmanuela Macron (Foto: AFP) Genocid u Ruandi (Foot: AFP) Genocid u Ruandi (Foot: AFP) +0 Genocid u Ruandi (Foot: AFP)

Devetočlano povjerenstvo imat će pristup predsjedničkim, diplomatskim, vojnim i obavještajnim arhivima, pojašnjeno je u petak iz ureda francuskog predsjednika.

Vezani članci Zoran Milanović - 11 Hodžić: ''Naviknuti smo na Milanovićeve proruske i prosrpske stavove oko genocida u Srebrenici'' Zoran Milanović o Srebrenici Pantovčak tvrdi da Milanović nije izazvao diplomatski skandal: "To je laž..."

"Zadaća je tog tijela sastaviti izvješće koje će biti objavljeno za dvije godine... i biti dostupno svima. Znanstveno, na temelju arhiva, ocijenit će kakvu je uloga odigrala Francuska u Ruandi od 1990. do 1994", navodi se.

Macronov prethodnik na dužnosti Francois Hollande skinuo je 2015. oznaku tajnosti s predsjedničkih arhiva o genocidu u Ruandi. Međutim, istražitelji se žale da je tek dio tih dokumenata dostupan i napominju da se završno izvješće o ulozi Francuske još čeka.

Ruandski predsjednik Paul Kagame optužio je Pariz za suučesništvo u pokolju milicije Hutu nad oko 800.000 pripadnika naroda Tutsi i umjerenih Hutua.

Službeni Pariz je priznao da je počinio pogreške u Ruandi, ali je opetovano odbacio optužbe da je uvježbavao milicije za sudjelovanje u pokolju.

Za posjeta Ruandi 2010. predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da je Francuska počinila "ozbiljnu grešku u procjeni, to je bila neka vrsta sljepila jer nije predvidjela genocidne dimenzije vlade".

Sarkozy je ocijenio da je francuska spasilačka misija pod okriljem UN-a, zadužena za sigurnosne zone, bila premalena po opsegu i stigla je prekasno. Ubijanja su počela u travnju 1994., a Francuzi su stigli u lipnju.

Dvije su zemlje raskinule diplomatske odnose 2006., pošto je pariški sudac optužio Kagamea i devet njegovih suradnika za rušenje zrakoplova u kojem je bio bivši predsjednik Juvenal Habyarimana u travnju 1994., a što je bio katalizator za pokolj.

Ruanda je odbacila optužbe. Dvije su zemlje konačno obnovile diplomatske odnose u studenome 2009,, no Ruanda je dugo pozivala Pariz da počne sudski progon bjegunaca koji su se sklonili u Francuskoj.

Ruanda ovaj tjedan obilježava 25. godišnjicu genocida, ali francuski predsjednik neće biti na službenoj komemoraciji u nedjelju, već će ga zastupati izaslanik.

U francuskim školama od jeseni 2020. počet će se učiti o genocidu u Ruandi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju