Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski grijesi

Počinje istraživanje francuske uloge u genocidu u Ruandi

Emmanuela Macron (Foto: AFP)
Emmanuela Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Emmanuela Macron (Foto: AFP) Emmanuela Macron (Foto: AFP) Foto: Afp Genocid u Ruandi (Foot: AFP) Genocid u Ruandi (Foot: AFP) Genocid u Ruandi (Foot: AFP) Genocid u Ruandi (Foot: AFP) +0 Genocid u Ruandi (Foot: AFP) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je povjerenstvo zaduženo istražiti kakvu je ulogu francuska vojska odigrala u genocidu počinjenom 90-ih u Ruandi, a riječ je o pitanju koje i četvrt stoljeća poslije izaziva napetosti između Pariza i Kigalija.

Devetočlano povjerenstvo imat će pristup predsjedničkim, diplomatskim, vojnim i obavještajnim arhivima, pojašnjeno je u petak iz ureda francuskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

"Zadaća je tog tijela sastaviti izvješće koje će biti objavljeno za dvije godine... i biti dostupno svima. Znanstveno, na temelju arhiva, ocijenit će kakvu je uloga odigrala Francuska u Ruandi od 1990. do 1994", navodi se.

Macronov prethodnik na dužnosti Francois Hollande skinuo je 2015. oznaku tajnosti s predsjedničkih arhiva o genocidu u Ruandi. Međutim, istražitelji se žale da je tek dio tih dokumenata dostupan i napominju da se završno izvješće o ulozi Francuske još čeka.

Ruandski predsjednik Paul Kagame optužio je Pariz za suučesništvo u pokolju milicije Hutu nad oko 800.000 pripadnika naroda Tutsi i umjerenih Hutua.

Službeni Pariz je priznao da je počinio pogreške u Ruandi, ali je opetovano odbacio optužbe da je uvježbavao milicije za sudjelovanje u pokolju.

Za posjeta Ruandi 2010. predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da je Francuska počinila "ozbiljnu grešku u procjeni, to je bila neka vrsta sljepila jer nije predvidjela genocidne dimenzije vlade".

Sarkozy je ocijenio da je francuska spasilačka misija pod okriljem UN-a, zadužena za sigurnosne zone, bila premalena po opsegu i stigla je prekasno. Ubijanja su počela u travnju 1994., a Francuzi su stigli u lipnju.

Dvije su zemlje raskinule diplomatske odnose 2006., pošto je pariški sudac optužio Kagamea i devet njegovih suradnika za rušenje zrakoplova u kojem je bio bivši predsjednik Juvenal Habyarimana u travnju 1994., a što je bio katalizator za pokolj.

Ruanda je odbacila optužbe. Dvije su zemlje konačno obnovile diplomatske odnose u studenome 2009,, no Ruanda je dugo pozivala Pariz da počne sudski progon bjegunaca koji su se sklonili u Francuskoj.

Ruanda ovaj tjedan obilježava 25. godišnjicu genocida, ali francuski predsjednik neće biti na službenoj komemoraciji u nedjelju, već će ga zastupati izaslanik.

U francuskim školama od jeseni 2020. počet će se učiti o genocidu u Ruandi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene