Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka luteranska protestantska crkva, koja u Sjedinjenim Državama ima 4,6 milijuna vjernika, više neće braniti homoseksualnim pastorima koji žive zajedno da vrše službu, nakon glasovanja na crkvenom kongresu u Minneapolisu.


Evangelička luteranska crkva u Americi (ELCA) koju u SAD-u čini desetak tisuća vjerskih zajednica, nakon žestoke rasprave, s 559 glasova prihvatila je tekst kojim homoseksualnim pastorima ‘koji su u trajnoj i monogamnoj vezi’ dopušta da vrše službu u crkvi. Protiv tog prijedloga bio je 451 izaslanik.

'Nismo prvi'

Vezani članci Toranj sa satom (Foto: Dnevnik.hr) Pokrenuo peticiju protiv crkvenih zvona, noću udaraju i po 160 puta Papa Franjo Papa Franjo objavio poruku žrtvama pedofilskog skandala francuskih svećenika

Na trodnevnom kongresu na kojemu je sudjelovalo 2.000 izaslanika, od kojih je tisuću imalo pravo glasa, rasprava je bila žučna, priznao je glasnogovornik ELCA-e John Brook: ‘Tumačenja pisama o tom pitanju se razlikuju. Svatko je donio odluku po vlastitu nahođenju. Bila je to žestoka rasprava, ali u granicama pristojnosti’, dodao je. ‘Nismo prvi u SAD-u koji smo donijeli takvu odluku’, rekao je Brook. I neke druge protestantske crkve, poput Američke anglikanske crkve, već dopuštaju zaređivanje homoseksualnih pastora na službi u Sjedinjenim Američkim Državama. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju