I drugu večer za redom nastavljaju se prosvjedi u Minsku.

Galerija


Bjeloruska policija u ponedjeljak se sukobila s prosvjednicima u Minsku drugu večer zaredom, nakon što je predsjednik Aleksander Lukašenko premoćno pobijedio na spornim izborima za koje Zapad kaže da su obilježeni ozbiljnim nepravilnostima.

Vezani članci Neredi u Denveru - 2 Ljevičari se u Portlandu sukobili s policijom, u Seattleu porazbijali prozore na institucijama i zapalili američku zastavu Nastavljaju se prosvjedi u Bjelorusiji Deseci tisuća Bjelorusa prosvjeduje protiv Lukašenka, policija ispaljivala šok bombe i suzavac

Policija je viđena kako izvlači prosvjednike iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci.

Russia Today piše kako je jedan demonstrant u ponedjeljak navečer poginuo. Navodno mu je u ruci eksplodirala naprava koju je planirao baciti na policiju.

U isto vrijeme bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubojstva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

 

Ona je u ponedjeljak rekla kako se neće pridružiti prosvjednicima da vlasti taj potez ne bi iskoristile da ju uhite, no traži od Lukašenka, koji vlada od 1994., da odstupi s dužnosti, piše agencija France Presse. Proteklih se tjedana pretvorila u neočekivanog rivala Lukašenku, a izbore u nedjelju, na kojima je dugovječni čelnik osvojio šesti uzastopni mandat s 80 posto glasova, proglasila je falsificiranima.

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je prema službenim rezultatima osvojila deset posto glasova, ali je poručila kako se smatra pobjednicom. Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto.

Režim je nakon gušenja prosvjeda s noći na ponedjeljak optužila da se „održava silom“. Tihanovskaja se u vrijeme izbora skrivala, nakon što su vlasti uhitili devetero članova njezine kampanje, a svoje dvoje djece je već ranije iz sigurnosnih razloga poslala u inozemstvo, piše BBC.

U političku utrku je ušla nakon što je kandidatura zabranjena njezinom suprugu, videoblogeru koji je diljem Bjelorusije snimao nezadovoljstvo stanovnika, od poljoprivrednika do umirovljenika. Vlasti u Minsku ranije su zabranile kandidaturu i bivšem bankaru Viktoru Babariku, kao i bivšem diplomatu Valeriju Tsepkalu, iako su obojica prikupila potrebnih stotinu tisuća potpisa.

Putin čestita Lukašenku, svi ga ostali prozivaju

A dok dio zemalja čestita Lukašenku, Zapad ukazuje na ozbiljne nepravilnosti i osuđuje represiju. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Lukašenku na pobjedi, a poruke podrške poslali su i čelnici Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Moldavije, Azerbajdžana i Venezuele, piše BBC.

S druge strane, predsjednica Europske komisije osudila je represiju prosvjeda i pozvala na objavu „točnih“ rezultata izbora. „Nasilnoj represiji prosvjeda nije mjesto u Europi. Pozivam bjeloruske vlasti da osiguraju da su glasovi izbora u nedjelju prebrojani i točno objavljeni“, izjavila je. Šef diplomacije EU-a Josep Borrell također je osudio nesrazmjerno i neprihvatljivo nasilje policije nad mirnim prosvjedima.

Iz Bijele kuće rekli su da su jako zabrinuti ponovnim izborom Lukašenka. "Pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo mirnog okupljanja i da se suzdrži od korištenja sile", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica Kayleigh McEnany.

Njemačka vlada je objavila kako ima ozbiljne sumnje oko izbora i da na njima nisu zadovoljeni minimalni standardi. Berlin je osudio i ograničavanje pristupa internetu na bjeloruskom teritoriju u vrijeme izbora.

Službeni Pariz pozvao je vlasti u Minsku na najveću suzdržanost i potpunu i transparentnu objavu rezultata, dok je Poljska pozvala na izvanredni EU sastanak na vrhu povodom eskalacije situacije u sebi susjednoj državi. Istovremeno, London je ukazao na ozbiljne nepravilnosti na izborima.

"Velika Britanija poziva Bjelorusiju da se suzdrži od novih činova nasilja posle predsjedničkih izbora obilježenih ozbiljnim nepravilnostima", stoji na Twitteru ministarstva vanjskih poslova, koje je ocijenilo potpuno neprihvatljivim nasilje i pokušaje bjeloruskih vlasti da uguše demonstracije.