Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lufthansa, aviokompanija u čijem je vlasništvu i njemački Germanwings, ponudila je obiteljima žrtava avionske nesreće u francuskim Alpama 50.000 eura neposredne financijske pomoći. Ponuđeni novac ne računa se pod kompenzaciju koju je ta aviokompanija morati platiti za tu strašnu tragediju.


Glasnogovornik Lufthanse rekao je za agenciju AFP da ponuđeni novac obitelji neće morati vratiti te da je ponuđen neovisno o visini odštete koju će Lufthansa morati platiti obiteljima žrtava zbog tragedije koja se dogodila u utorak i u kojoj je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, kopilot Andreas Lubitz, namjerno srušio zrakoplov Germanwingsa sa 150 putnika i članova posade, prenosi Deutsche Welle.

Vezani članci Slika nije dostupna Znali su da Lubitz boluje od teške depresije i da je sklon samoubojstvu Slika nije dostupna Lubitz je na dan kobnog leta trebao biti na bolovanju, doznake je poderao

Berlinski dnevni list Der Tagespigel prenosi izjavu stručnjaka za zrakoplovno zakonodavstvo, Holgera Hopperdietzelma, o tome da Lufthansu očekuju tužbe za odštetu u visini od nekoliko desetina tisuća do nekoliko stotina tisuća eura po žrtvi u tragičnoj avionskoj nesreći.

'Jednoga dana ću učiniti nešto veliko i tad će svi čuti za moje ime i zapamtiti ga'

No ipak, profesorica zrakoplovnog zakonodavstva na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, Elmar Giemulla, smatra da će odšteta Lufthansu koštati ukupno između 10 i 30 milijuna eura.

Prema Konvenciji iz Mentreala, koja je na snazi od 1999. godine, određena je maksimalna visina odštete od 142.000 eura požrtvi zrakoplovne nesreće u slučaju da se aviokompanija proglasi odgovornom za nesreću.

Činjenica da svi dokazi dosad upućuju na to da je Lubitz namjerno srušio zrakoplov, neće imati utjecaja na visinu maksimalne odštete, istaknuli su za AFP stručnjaci za osiguranje.

Osiguravateljska kuća Germanwingsa je Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), odnosno podružnica njemačkog osiguravateljskog giganta Allianz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju