Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour izjavila je da su nesnošljivost i predrasude, posebice prema muslimanima, u Europi uobičajena pojava, uputivši poziv vladama da se pozabave tim pitanjem.


'Europljani su ponekad šokirani kada im se ukaže kako su vjerska nesnošljivost, predrasude i stvaranje stereotipa još uvijek prisutni u njihovom ponašanju prema drugima', kazala je Arbour.

Vezani članci Muslimani u molitvi, ilustracija (Foto: AFP) Stižu emotivne reakcije islamskog svijeta na napad u džamiji: "Crna tragedija koja prijeti čovječanstvu i miru" Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu

Za izvješće Doudoua Diene, iz Senegala, u kojemu je zabilježen porast nesnošljivosti, posebice islamofobije, u Europi, Arbour je kazala kako 'zapadnim zemljama predstavlja izazov s kojim se trebaju uhvatiti u koštac'.

No, vodeća svjetska grupacija koja predstavlja nevjerske skupine, International Humanist and Ethical Union, tvrdi kako je Arbour u krivu. 

IHEU tvrdi da je ono malo 'animoziteta među Europljanima
posljedica islamskog ekstremizma - demonizacije židova, nevjernika, homoseksualaca i prezira prema zapadnoj kulturi'.