Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 18. 500 britanskih policijskih djelatnika danas je izašlo na ulice Londona, prosvjedujući protiv odluke vlade da dogovoreno povećanje plaća ne pomakne unatrag, kao što je bilo najavljeno.


Sukob je izbio u prosincu kad je ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith objavila da se povećanje plaća od 2,5 posto, koje je utvrdilo neovisno tijelo, ne primjenjuje unatrag od mjeseca rujna, kao što se očekivalo. To je najveći sindikat britanske policije PF, koji okuplja oko 140 tisuća policijskih djelatnika, nagnalo da zatraži njezin odstup s dužnosti i potakne rasprave o ukidanju zakona o zabrani štrajka policijskim djelatnicima..

Vezani članci Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4 Engleska postupno izlazi iz lockdowna: "Napokon smo se vratili u pubove. Unaprijed smo rezervirali stol i mislimo ovdje provesti cijeli dan" Anica Prašnjak Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara: ''Imamo dosta problema na terenu, svakodnevno nam stižu upiti"

Vlada je svoju odluku objasnila željom da se ograniči javna potrošnja, ali druga strana tvrdi da im se time povećanje plaće zapravo smanjuje s 2,5 na 1,9 posto, što je manje od stope inflacije u Velikoj Britaniji.

Vodstvo PF-a, koje je organiziralo današnji prosvjed, objavilo je kako je od Vrhovnog suda zatražilo preispitivanje vladine odluke, a njegov predsjednik Jan Berry tijekom dana će uredu premijera Gordona Browna predati peticiju i poslije toga se sastati s ministricom unutarnjih poslova.