Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije geološko-seizmičko ispitivanje područja gdje bi se izgradio drugi blok nuklearke Krško pokazalo je da je ono sigurno od potresa, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na istraživanje što ga je lani naručila tvrtka Gen energija, vlasnica slovenskog dijela nuklearke Krško.


Studija koju je uz suradnju slovenskih stručnjaka vodila američka tvrtka Rizzo Associates, a čiji su nalazi nedavno predani Gen energiji, pokazala je da je tektonika područja gdje bi se gradio drugi blok nuklearke u Krškom takva da su "sigurnosni rizici inženjerski zanemarivi", a tektonski procesi na području krške kotline "manje dinamični od stručnih predviđanja", objavila je Slovenska tiskovna agencija.

Vezani članci Anatolij Bibilov i Vladimir Putin Gruzijska separatistička pokrajina raspisuje referendum o pripojenju Rusiji Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

U Gen energiji pojašnjavaju da su međunarodni i domaći stručnjaci u svom izvješću jedinstveni u ocjeni da tektonski prijelom Libna vjerojatno i nije prava tektonska prijelomnica. Zato su, navodi izvješće, sigurnosni rizici vezani uz tu pojavu inženjerski zanemarivi i nalaze se unutar postojećih upravnih ograničenja.

Uprava Krškog otkrila detalje o stanju u nuklearki

Slovenska vlada o gradnji drugog bloka nuklearke koji je strateškim dokumentima planiran do 2023. godine namjerava konzultirati građane koji bi se o tome izjasnili na savjetodavnom referendumu, prije jeseni 2015. godine, kad završava mandat sadašnje vlade.

Pretpostavlja se da bi gradnja drugog bloka nuklearke stajala od 3,5 do 4 milijarde eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju