Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatičan zapis crne kutije

Posljednji trenuci: Ljudi vrištali, kapetan u očaju preklinjao 'Lubitzu, otvaraj prokleta vrata!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan Patrick Sondheimer je preklinjao i udarao po vratima pilotske kabine, ali uzalud. Lubitz nije odgovarao, snimka bilježi samo njegovo disanje.

Njemački dnevnik Bild došao je do zapisa crne kutije i otkrio svijetu kako su izgledale posljednje dramatične minute na letu 4U9525, odnosno kako je kopilot zrakoplova Germanwingsa Andreas Lubitz (27) u utorak došao u poziciju da ostane sam u kabini i potom odvede 149 putnika i članova posade u smrt.

Pročitajte i ovo Ilustracija zbog kašnjenja aviona Rastu cijene karata poznate niskobudžetne aviokompanije Slika nije dostupna Nova dimenzija Kopilot Lubitz je odlazio na odmor nedaleko područja na kojem je srušio zrakoplov

Zapis počinje obraćanjem kapetana Patricka Sondheimera, odnosno njegovom isprikom zato što je avion poletio iz Barcelone poletio s 26 minuta kašnjenja i obećanjem da će to pokušati nadoknaditi tijekom leta.

Sljedećih dvadesetak minuta Sondheimer i Lubitz razgovaraju, a detalj koji se najviše ističe jest Lubitzeva napomena kapetanu da može u bilo kojem trenutku otići na WC uz opasku da će on preuzeti kontrolu.

10:27 - Zrakoplov doseže visinu od 11,500 metara, a pilot upozorava kopilota da se počne pripremati za slijetanje u Düsseldorf. Lubitz mu na to odgovara "vidjet ćemo" i "nadam se".

Nakon provjere pripreme slijetanja, Lubitz govori kapetanu "sada možeš otići", a dvije minute potom mu Sondheimer odgovara "možeš preuzeti".

Lubitz je poznavao područje na kojem je srušio zrakoplov

10:29 - Na radaru je zabilježeno prvo poniranje zrakoplova. 

10:30 - Zrakoplov se spustio za stotinu metara, a već minutu kasnije je "izgubio" novih pet stotina metara.

10:32 - Iz kontrole leta pokušavaju kontaktirati pilota da vide što se zbiva, zašto zrakoplov gubi visinu, no nema odgovora.

U zrakoplovu se čuje alarm koji se automatski uključuje i upozorava na poniranje. Nedugo potom slijedi snažan udarac (vjerojatno u vrata kabine) te Sondheimerov glas: U ime Boga, otvori vrata. 

Putnici tu počinju shvaćati što se događa, pa crna kutija bilježi prve njihove vriskove.

10:35 - Ponovo se čuje udaranje po vratima pilotske kabine, ovog puta metalnim predmetom. Zrakoplov se u tom trenutku nalazi na nešto više od 2000 metara.

10:37 - Senzor upozorava da je tlo blizu te se ponovo čuje očajnički poziva kapetana Lubitzu da otvori vrata: Otvaraj prokleta vrata!

10:38 - Lubitz se približava francuskim Alpama, ali i dalje ništa ne govori. Samo se čuje njegovo disanje.

10:40 - Zrakoplov udara krilom u planinu. Čuju se vriskovi putnika. Zapis tu prestaje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene