Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Migrantsku krizu ne možemo riješiti jednostranim mjerama, nužno je tražiti zajednička i cjelovita rješenja", kazala je Gjerkeš Žnidar, dodavši da migracijski val treba smanjiti i što bolje ga kontrolirati.


U traženju rješenja za migracijsku krizu potrebna su zajednička i cjelovita rješenja te što bolja suradnja država na migracijskoj ruti, složili su se u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i slovenska ministrica Vesna Gjerkeš Žnidar, nakon razgovora o problemu migracijskog vala koji pogađa obje države.

Vezani članci Tena Šimonović Einwalter Pučka pravobraniteljica o presudi o smrti male Madine: ''Treba mijenjati sustav, o tome je govorio i Božinović'' Slika nije dostupna Orepić demantira Kovača: Žice neće biti

Orepić je nakon razgovora sa slovenskom kolegicom kazao da je migracijska kriza u osnovi humanitarno pitanje, o čemu treba voditi računa, no da treba razumjeti da su Njemačka i Austrija, koje su većinom konačne destinacije izbjegličkog vala, najopterećenije.

Kad se primanje izbjeglica i migranata u tim zemljama zaustavi, bit će potrebno odvojiti postupke prihvata i tranzita, a do tada je potrebno razviti sposobnost da se problemi rješavaju od makedonske granice pa do konačnih odredišta u koja izbjeglice žele, kazao je Orepić, upozorivši da je ključno pitanje osiguranje prijevoza i smještaja ljudi, nakon što se u Makedoniji izvrši njihova profilacija.

Slovenska je ministrica kazala da su se na sastanku založili za suradnju u kontroliranju migracija, pri čemu je istaknula napore da se uspostavi učinkovita kontrola na makedonsko-grčkoj granici, što je inicirao slovenski premijer Miro Cerar.

"Migrantsku krizu ne možemo riješiti jednostranim mjerama, nužno je tražiti zajednička i cjelovita rješenja", kazala je Gjerkeš Žnidar, dodavši da migracijski val treba smanjiti i što bolje ga kontrolirati.

Dodala je kako će Slovenija u skladu sa zadnjim preporukama Europskog vijeća dosljedno primjenjivati schengenske propise na granici s Hrvatskom te da na vanjskim granicama EU-a treba zadržavati migrante koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU i schengensko područje ili nisu odmah zatražili azil u zemljama u kojima su za to imali priliku.

"Poruke zadnjeg summita EU-a su jasne, a Hrvatska je članica EU-a i kandidatkinja za članstvo u Schengenu. Njena je zadaća štititi vanjsku granicu EU-a. Raduje me da je nova hrvatska vlada svjesna tih obveza", kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da joj je hrvatski ministar Orepić zajamčio da će se međusobna suuradnja odvijati tako da se informacije o protoku i tranzitu migranata razmjenjuju redovito i pravodobno. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju