Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formira se nova većina

Ljubić u sljedećih 15 dana očekuje kraj krize vlasti u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Zastupničkog doma parlamenta BiH smatra da bi u sljedećih 15 dana napokon mogla biti okončana kriza vlasti na razini BiH. No, zasad je neizvjesno kada bi se mogla razriješiti kriza na razini Federacije.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Božo Ljubić ocijenio je u ponedjeljak kako bi u narednih 15 dana mogla biti riješena kriza vlasti u toj zemlji na državnoj razini. "Očekujem kako će u narednih 15 dana biti definirana nova parlamentarna većina", izjavio je Ljubić u Sarajevu otvarajući međunarodnu konferenciju o ulozi parlamenata u procesu europskih integracija.

Ljubić je kazao kako bi uspostava nove parlamentarne većine mogla označiti kraj krize u funkcioniranju Vijeća ministara BiH, no nije se upuštao u procjene kada bi mogla biti riješena kriza vlasti na razini Federacije BiH.

Dom naroda parlamenta BiH prošlog je tjedna potvrdio odluku o smjeni ministara obrane i sigurnosti koji su bili iz Stranke demokratske akcije (SDA), što je ujedno označilo prelazak te najveće bošnjačke političke stranke u oporbu. Sada se očekuju novi pregovori o uspostavi vladajuće većine između Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS) te HDZ BiH i HDZ 1990., čiji je predsjednik upravo Ljubić.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> HDZ BiH: Smijenit ćemo Budimira i isključiti SDA iz vlasti u Federaciji

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je u ponedjeljak "Dnevnom avazu" kako će to tijelo nastaviti raditi svoj redoviti posao jer će dužnosti smijenjenih ministara obnašati njihovi zamjenici. Bevanda je ipak pozvao na što brži dogovor stranačkih lidera kako bi mogao pokrenuti zakonski postupak imenovanja novih ministara.

Božo Ljubić je pred parlamentarcima iz desetak zemalja regije u ponedjeljak potvrdio kako je aktualna kriza vlasti u BiH isključivo rezultat unutarnjih slabosti te proizvod kampanje vođene uoči lokalnih izbora provedenih 7. listopada. Ljubić je istaknuo kako je jedina stvar oko koje postoji puna suglasnost u BiH njen put k Europskoj uniji a predstavnike Unije zamolio je za "razumijevanje i strpljenje".

Zamjenik posebnog predstavnika Europske unije u BiH Renzo Davidi kazao je kako europska perspektiva za tu zemlju ostaje važna za Bruxelles. Najavio je kako će i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja u utorak dolazi u Sarajevo, ponovo prenijeti jasnu poruku potpore BiH u njenim naporima da nastavi s procesom reformi i približavanja Uniji.

Uz Ashton, u Sarajevu će boraviti i američka državna tajnica Hillary Clinton, a za utorak je najavljen njihov zajednički susret s članovima Predsjendištva BiH. Na konferenciju "Uloga parlamenata u procesu europskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene", koja se tijekom dana održava u Sarajevu, pozvani su predsjednici Europskog te parlamenata jedanaest država šire regije kao i predsjednici parlamentarnih odbora za zakonodavstvo i europske integracije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene