Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljiljana Karadžić pozvala supruga na predaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljiljana Zelen-Karadžić ponovo je pozvala svog supruga, haaškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, na predaju, poručivši mu, u intervjuu najnovijem broju tjednika Slobodna Bosna, da njihova obitelj "prolazi kroz pakao" zbog njegova skrivanja, te da ona, djeca i unuci očekuju njegovu predaju.

Obrazlažući svoj poziv ona je rekla kako su njezinu obitelj stalno posjećivali agenti CIA-e, da je njezin sin Saša bio zatvoren te da joj međunarodni dužnosnici godinama poručuju da će "gladovati" i imati "ozbiljne posljedice zato što se Radovan nije predao".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sad kreće provjera U ponoć istekao rok za predaju kandidatura, neke stranke pred DIP stigle u zadnji tren Željko Kerum rok je u 23:30 Kerum predao kandidacijske liste: "Neću reći da bismo trebali biti kao IDS u Istri, ali..."

Ovo je drugi put u posljednje dvije godine da Ljiljana Karadžić javno poziva svog supruga na predaju. Prvi puta ona je to učinila u ljeto 2005. godine posredstvom američke novinske agencije Associated Press.

Ljiljana Karadžić kaže kako je to 2005. učinila po nagovoru agenta CIA-e. "Naprosto sam nakon svega mislila kako je najbolje da ga na taj način pozovem na predaju, jer drugi način komunikacije između nas nije postojao, kao što ni danas ne postoji. 

Zadnju poruku od Radovana sam primila 2002. i nikad više nismo imali nikakvog kontakta", rekla je Karadžićeva supruga u intervjuu Slobodnoj Bosni.

Po tvrdnjama Ljiljane Karadžić, suprug Radovan joj je rekao da je krajem lipnja 1996. s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom potpisao sporazum po kojem se obvezao da će napustiti mjesto predsjednika države (Republike Srpske) i Srpske demokratske stranke (SDS-a), te da se neće pojavljivati u političkom i javnom životu, a da je zauzvrat dobio jamstva kako neće biti proganjan i da "može zaboraviti Haag".

- Ključni razlog zbog kojeg se Radovan povukao je prijetnja da će Republika Srpska biti ukinuta, a Srpskoj demokratskoj stranci zabranjen izlazak na izbore, istaknula je Ljiljana Karadžić. 

Prema njenim tvrdnjama, bivši američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper krajem 2001. godine u Nikšiću je posjetio Radovanova brata Luku i majku Jovanku te im tada rekao kako Radovana "više nikada neće vidjeti živog i da će ga oni, kad ga pronađu, ubiti, a vi ćete crkavati od gladi do smrti".

Osvrćući se na premetačinu stana kćeri Sonje i sina Saše u veljači ove godine na Palama, koju su obavili pripadnici EUFOR-a, Ljiljana Karažić kaže kako se ispostavilo da su tada pripadnici europskih vojnih snaga tražili DNK radi usporedbe s jednim čovjekom koji je ličio na njenog supruga Radovana, a bio je uhićen u Panami.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene