Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hillary Clinton

Litva jedan od 'najpouzdanijih američkih saveznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton i litavski ministar vanjskih poslova Vygaudas Ušackas u Washingtonu su razmjenili ratifikacije bilateralnih sporazum o izručenju i pravnoj pomoći, kakve će SAD potpisati sa svim članicama Europske unije.

Taj dvostruki sporazum između SAD i Litve omogućit će policijama i tužiteljima u obje zemlje djelotvorniju suradnju u privođenju kriminalaca pravdi s obje strane Atlantika, kazala je na zajedničkoj konferenciji za tisak državna tajnica Clinton, dodajući kako će sporazumi činiti dio važne mreže sličnih sporazuma koje su Sjedinjene Države postigle sa svim zemljama EU-a. Razmjena ratificiranih sporazuma s Litvom, prva je od 27 koje će SAD provesti idućih mjeseci sa svim članicama Unije. Protokli će stupiti na snagu uskoro, kada počnu važiti sporazumi koje će SAD potpisati s EU, dodala je Clinton ističući Litvu kao jednog od 'najpouzdanijih američkih partnera i saveznika'.

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Među izazovima s kojima se suočavaju policija i pravosuđe u obje zemlje, one je izdvojila 'mreže kompjutorskih hakera, financijske kriminalce i nasilne ekstremiste', koji se često skrivaju iz međunarodnih granica kako bi ostali nekažnjeni. Sporazumi o izručenju i pravnoj pomoći SAD i članica EU, pružit će 'euroatlantskoj zajednici moćno oruđe za uhićenje i procesuiranje pojedinaca koji bi inače izbjegli pravdi', naglasila je Clinton. Litavski ministar Ušackas kazao je da su razgovarali o energetskoj sigurnosti, o obnovljenim odnosima NATO-a i Rusije te o travanjskom summitu NATO-a.

Ušackas je u Washingtonu najavio povećanje litavskog kontingenta u Afganistanu, koji trenutačno broji 200 vojnika, te iskazao snažnu potporu njegove zemlje budućem članstvu u NATO-u za Ukrajinu i Gruziju. SAD i Litva njeguju snažne veze preko NATO-a i EU-a, ali i kroz 'ljudski lanac' iseljenika koji već dulje od 100 godina žive u SAD-u, rekao je Ušackas, dodajući da u Washington dolazi iz Chicaga, gdje je nazočio iseljeničkoj proslavi 1.000 godišnjice Litve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene