Listopad u Dubrovniku (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Listopad u Dubrovniku (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Listopad 2019. bio je najtopliji listopad ikada zabilježen na Zemlji, objavio je u utorak europski program Kopernik i dodao da se radi o petom mjesecu u nizu koji je dosegnuo ili je blizu rekordnoj temperaturi.


Ovogodišnji listopad je za 0,69 Celzijevih stupnjeva topliji od prosječne listopadske temperature u razdoblju od 1981. do 2010.

Vezani članci Greta Thunberg (Foto: Dnevnik.hr) Greta Thunberg donira milijun eura organizacijama za zaštitu prirode Klimatske promjene Klimatske promjene, novi virusi i zagađen zrak: Zadiranje u svjetske šume može nas koštati života

Vrlo malo premašuje (0,01 stupanj) listopad 2015., ali je za 1,2 stupnja iznad predindustrijske temperature.

"To je peti mjesec u nizu koji je oborio ili je vrlo blizu rekordu", priopćio je Kopernik, program koji prati klimatske promjene.

Lipanj 2019. bio je najtopliji lipanj ikada, a srpanj je postao apsolutno najtopliji mjesec u povijesti mjerenja. Kolovoz 2019. je drugi najtopliji kolovoz, a rujan je prvi.

Četiri posljednje godine su najtoplije ikada zabilježene na planetu. U kolovozu je Svjetska meteorološka organizacija već svrstala 2019. godinu među top pet najtoplijih godina, u skladu s utjecajem klimatskim promjena na koje upozoravaju znanstvenici. (Hina)