Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radijacijaska doza radija i polonija koja je pronađena u prirodnom duhanu može biti i do tisuću puta opasnija od cezija-137 pronađenog u otpadnim ostacima nakon nuklearne nesreće u Černobilu.


Constantin Papastefanou, profesor na jednom grčkom sveučilištu, mjerio je radioaktivnost u lišću duhana diljem cijele države.

Vezani članci Rak debelog crijeva: Program ranog otkrivanja - 5 Ako poštom dobijete poziv na ovaj test, obavezno se odazovite! "To vam može produžiti život, kao što je i meni produžilo" Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..."

Tako je izračunao da je prosječna doza radijacije, kojoj su pušači koji konzumiraju do 30 cigareta dnevno podložni, manja samo za 10 posto od prosječne količine radijacije iz prirodnih izvora kojoj su svi ljudi podložni. 

"Zbog ovih novih saznanja mnogi znanstvenici misle da kancerogena oboljenja nastaju uslijed radioaktivnog sadržaja u listovima duhana, a ne zbog nikotina i katrana", objasnio je Papastefanou za portal NewScientist.com.