Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U najzagađenijem gradu na svijetu smog je toliko gust da ljudi jedva dišu. Tvornice za rastapanje rude, pogoni za obradu željeza i cementare uzrok su velikom zagađenju zraka kojeg udišu stanovnici kineskog grada Linfena.


Strašno je vidjeti kako iz silueta tvorničkih dimnjaka izlazi prljav dim. Nikad ranije dimnjaci nisu izbacivali toliko ugljika i sumpora kao što to čine danas.

Vezani članci Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆI PODACI Zbog zagađenja zraka svake godine umire pola milijuna Europljana Slika nije dostupna SKOPJE SE GUŠI Smog okovao grad, trudnice i djeca pozvani da ne izlaze iz kuća

'Sunce vidimo samo nekoliko dana tijekom godine', tvrdi Zhou Huocun, liječnik u jednom selu blizu Linfena. 'Boja našeg sela je crna. Sve je toliko prljavo da nitko ne prozračuje posteljinu pa su nam domovi prepuni parazita. Stalno se povećava i broj osoba koje imaju problema s respiratornim sustavom. Zdravlje stanovnika je iz dana u dan sve gore', tvrdi Huocun.

Da je uistinu tako, vidi se i po tome što na cesti, prilikom hodanja, ostaju tragovi cipela na crnoj prašini.

Linfen se nalazi na prvoj crti bojišnice kod globalnog zatopljenja.

Posljednjih pet godina, ovaj grad od 3,5 milijuna ljudi, najzagađenije je mjesto na svijetu te ujedno i simbol ružne strane naglog kineskog gospodarskog uspona.