Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lijes u kojemu je bilo tijelo Leeja Harveyja Oswalda, ubojice američkoga predsjednika Johna Kennedyja, prodan je za 483.000 kuna na dražbi.


Ime kupca nije objavljeno. Jednostavan i jeftin lijes izrađen od borovine bio je osamnaest godina pod zemljom, a onda je 1981. obavljena ekshumacija zbog glasina da u grobu umjesto Oswalda leži jedan sovjetski špijun.

Nakon identifikacije, kojom je utvrđeno da je u lijesu doista bio ubojica 35. američkog predsjednika, tijelo je položeno u drugi lijes i ponovo pokopano.

>> Lijes Leea Harveya Oswalda na aukciji

Prisvojio ga poslije ekshumacije

Vezani članci Slika nije dostupna Kletva Kennedyja: Slavna obitelj čiji je put do uspjeha bio popločen nizom tragedija Slika nije dostupna 5 činjenica koje niste znali o ubojstvu JFK-a

'Originalni lijes je u lošem stanju', zbog utjecaja vlage, priznala je Laura Yntema, direktorica dražbovne kuće. Kako piše internetska stranica Dallas News, lijes je nakon ekshumacije prisvojio stanoviti Allen Baumgardner koji je nazočio ekshumaciji i držao je lijes na skladištu pogrebnog poduzeća čiji je vlasnik postao nekoliko godina poslije.

Lee Harvey Oswald optužen je za ubojstvo Johna Kennedyja u Dallasu 22. studenoga 1963., a ubio ga je dva dana kasnije Jack Ruby dok ga policija sprovodila iz policijskog pritvora u okružni zatvor.

Različita povjerenstva za istragu potvrdila su da je Oswald pucao u predsjednika, ali mnoge teorije urote govore da u tom atentatu nije bio jedini napadač. (Hina)