Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liječnici teško ozlijedili novorođenče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici Ginekološke klinike u Nišu umalo su ubili bebu Sonje Smiljković koja je iz majčine utrobe izvučena s prijelomima ruku, rebara, oteknućem mozga te ozljedom unutarnjih organa.

Dječaka su iz rodilišta odmah prebacili na Dječju kiruršku kliniku, gde su se dvadeset dana borili za njegov život. Beba je jučer otpuštena iz bolnice, a majka najavljuje tužbu protiv osoblja Klinike u slučaju da se mališan ne oporavi od ozljeda koje je zadobio prilikom porođaja. 

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna tragedija Majka uspavanu bebu stavila u pećnicu umjesto u krevetić: Dijete je umrlo, njezino je objašnjenje šokantno Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

'Primljena sam u rodilište 8. veljače ujutro. Stavili su me na stol oko osam sati, a rodila sam u 18.45. Doktorica Vera Dinić satima je pokušavala izvući bebu, ali se dijete nekoliko puta zaglavljivalo jer je bilo vrlo krupno. Došla je nova smjena liječnika, a moje muke su se nastavile.

'Pritiskali su mi trbuh, vukli su dijete, a zatim su odlučili upotrijebiti vakuum. Kad se dijete zaglavilo, morali su mu slomiti ruku. Bebi je izašla samo glava, pa su joj davali kisik dok je još čitava bila u trbuhu. Kad su nakon višesatnog mučenja dijete iščupali, ono nije davalo znakove života', kaže Sonja Smiljković.

Nesretna majka naglašava da tijekom trudnoće nije imala nikakvih problema i da joj nije jasno zbog čega nije učinjen carski rez, s obzirom na to da je beba bila veoma krupna i teška šest kilograma. 

'Najvažnije mi je da se moj sin Luka oporavi. Međutim, ako ostane invalid zbog tuđe nebrige, podnijet ću tužbu protiv doktora', kaže majka.

Ružica Milićević, ravnateljica Dječje kirurške klinike, kaže kako je beba prilikom prijema u zdravstvenu ustanovu bila životno ugrožena, bez mogućnosti samostalnog disanja, zbog čega je priključena na aparate za održavanje na životu.

'Dijete je kod nas prebačeno s Ginekološke klinike zbog višestrukih ozljeda nastalih tijekom porođaja. Nije odmah prodisalo, zbog čega smo ga morali intubirati. Bebi je bilo slomljeno devet rebara i desna nadlaktica, imala je oteknuće mozga, zrak u plućnoj šupljini, kao i ozljede unutrašnjih organa. Kod nas je mališan proveo dvadeset dana, nakon čega je prebačen na odjel neonatologije', rekla je Milićević, istaknuvši kako se radi o nezapamćenom slučaju ozljede bebe prilikom porođaja.

Načelnica odjela za neonatologiju Dječje interne klinike, Dragana Savić, kaže da će mališan vjerojatno imati trajne posljedice, s obzirom na težinu pretrpljenih ozljeda. 

'Naš posao je završen, ali pred djetetom je višemjesečna rehabilitacija. Njegova desna ruka slabo je pokretna, a lijeva potpuno nepokretna. Nadamo se kako se radi samo o perifernoj ozljedi. Ipak pitanje je koliko će se lijeva ruka oporaviti. Ukoliko je došlo do oštećenja perifernog živca ruke, trajne posljedice su vrlo vjerojatne', navodi Dragana Savić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene