Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstreman slučaj hidrocefalusa

Glava joj je bila tri puta veća od normalne: Liječnici joj spasili život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roona Begum je 18-mjesečna djevojčica koja pati od hidrocefalusa, rijetke bolesti poznatije kao 'voda u mozgu'. Liječnici u New Delhiju spasili su joj život nakon komplicirane, ali uspješne operacije.

Djevojčica Roona Begum dolazi iz ruralnog dijela Indije, iz sela Jirania i nije si mogla priuštiti platiti joj operaciju. Njezin otac, Abdul Rahman radi u ciglani i sve što su mogli napraviti bez novca je pokušati kćeri omogućiti da što manje pati, iako joj se stanje pogoršavalo.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

>> Ima 14, a izgleda kao da ima 110 godina

Bolest se manifestira tako da se u lubanji djevojčice nakuplja cerebrospinalna tekućina, a to uzrokuje ogroman pritisak na mozak i može dovesti do teških oštećenja mozga.

Kod normalnog čovjeka, mozak proizvodi oko pola litre te tekućine dnevno, dok se stara tekućina vraća iz mozga u krvne žile i tako se čisti van.

Dvoje norveških studenata, Jonas Borchgrevink i Nathalie Krantz, uspjeli su putem interneta prikupiti donacije u visini od 290.000 kuna te tako omogućiti prijeko potrebnu operaciju djevojčici, prenosi Daily Mail. Za njezin slučaj su doznali iz svjetskih medija, koji su vijest o malenoj Rooni prenijeli iz indijskih izvora.

Djevojčica Roona je ekstreman slučaj te bolesti, a prije operacije opseg glave joj je iznosio 94 centimetra. Operirana je u bolnici u New Delhiju, a liječnici su joj operacijom uspjeli smanjiti opseg glave na 54 centimetra te se nadaju kako će moći smanjiti opseg njezine glave za još dodatnih 10 centimetara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene