Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOZORENJE LIJEČNIKA

'Ebola se širi brže od naših sposobnosti da joj se suprostavimo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija hemoragijske groznice ebole u zapadnoj Africi brže se širi od naših sposobnosti da joj se suprostavimo", upozorila je u petak direktorica Liječnika bez granica (MSF) Joanne Liu nakon desetodnevnog posjeta regiji.

"Infrastruktura je potpuno nedostatna", rekla je i ocijenila da "ukoliko se stanje u Liberiji ne stabilizira, regija nikada neće biti stabilizirana".

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Ilustracija Suzbijanje širenja Rođak ebole odnio pet života: Najsmrtonosniji virus proširio se u još jednu državu

"To je samo vrh ledene sante", upozorila je dužnosnica nevladine udruge, odgovorne za njegu zaraženih.

Liu je rekla da će epidemija ebole u zapadnoj Africi bjesniti najmanje šest mjeseci. "To još nismo doživjeli. Potrebna je nova strategija. Ebola više nije ograničena samo na nekoliko sela, ona se širi u gradu s 1,3 milijuna stanovnika, u Monroviji", objasnila je direktorica Liječnika bez granica na konferenciji za novinare u Ženevi.

Priznanje o eboli dospjelo u javnost: Stanje je gore nego što se mislilo!

Ona je dodala da sada u zahvaćenim regijama na granici s Gvinejom, Sijera Leoneom i Liberijom vlada strah, kao u vrijeme rata.

Ona je istaknula primjer Kailahuna, u Sijera Leoneu gdje postoje potrebe praćenja stanja 2.000 ljudi koji su bili u dodiru s oboljelima od ebole, a postoji osoblje dostatno za praćenje tek 250 osoba.

Joanne Liu je uputila poziv na pojačanju međunarodnu koordinaciju pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). "Sve vlade se moraju mobilizirati. To treba poduzeti sada ako želimo obuzdati epidemiju", istaknula je.

Liječnici bez granica djeluju u tri ebolom najpogođenije zemlje: Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. MSF je rasporedio ukupno 692 osobe. Od ebole je u te tri zemlje i Nigeriji umrlo 1069 ljudi, prema posljednjim podacima WHO-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene