Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele ih natrag

Libijski pobunjenici traže od Alžira da izruči Gadafijevu obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski ustanici kritizirali su susjedni Alžir jer je prihvatio užu obitelj Moamera Gadafija, bivšeg vladara Libije čije boravište nije poznato ni tjedan dana nakon što ga je libijska oporba svrgnula s vlasti i zauzela glavni grad Tripoli.

Ustanici na terenu sporo napreduju prema Sirtu, posljednjem uporištu Gadafija, koji je ondje rođen, a možda se i skriva. Libijski ustanički pokret objavio je u ponedjeljak vijest o pogibiji Gadafijeva sina Kamisa i izrazio žaljenje što je Alžir prihvatio ženu Safiju i troje djece bivšeg libijskog vođe - kćer Aišu i sinove Hanibala i Mohameda

'Jedan od vođa pobune potvrdio mi je da je Kamis ubijen negdje blizu Tarhune, 80 km južno od Tripolija', rekao je ministar pravosuđa Mohamed Alegi. Kamis, kojemu je bilo 28 godina, zapovijedao je brigadom koja je glasila za jednu od najučinkovitijih među snagama vjernim bivšem libijskom čelniku.

'Alžir je rekao da je ponudio prolaz (Gadafijevoj obitelji) kako bi mogla otići u treću zemlju. Ne možemo potvrditi, ali rekli su da su ih primili iz humanitarnih razloga', rekao je glasnogovornik ustanika Mahmud Šamam. 'Tražimo od svih zemalja da shvate kako spasiti Gadafijevu obitelj nije čin koji pozdravljamo i razumijemo', dodao je.

'Htjeli bismo da se te osobe vrate', rekao je, dodajući da im ustanici jamče 'pravedno suđenje'.Dok je dio Gadafijeve obitelji u Alžiru, bivši vođa se još skriva. Kako navode 'ovlašteni libijski diplomatski izvori', a prenosi talijanska novinska agencija Ansa, Gadafi je 100 km jugoistočno od Tripolija, u svom plemenu Bani Validu, sa sinovima Sadijem i Saif al-Islamom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htio je suđenje Libijski premijer: Volio bih da Gadafi nije ubijen Slika nije dostupna Ne zna se gdje je Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru?

Drugi dan bez vode

Europska unija je priopćila da je deblokirala 10 milijuna eura za žurne humanitarne operacije u Tripoliju i da je na terenu otvorila ured na humanitarnu pomoć.Stanovnici Tripolija već drugi dan zaredom nemaju vode, a inženjeri koji u područjima 'daleko od prijestolnice' trebaju popraviti vodovodne instalacije, sukobljuju se s Gadafijevim vojnicima.

Kina je u New Yorku zakočila europsku inicijativu u UN-ovu odboru za sankcije za deblokadu 5 milijarda dolara iz zamrznute libijske imovine, namijenjenih kupnji namirnica i potrepština u zemlji. 'Nadamo se da je riječ tek o tehničkom problemu i da će kineski ured uskoro dobiti naputke' iz Pekinga, rekao je zapadni diplomat.

Na gospodarskom planu, talijanska naftna tvrtka Eni potpisala je ugovor s Nacionalnim prijelaznmim vijećem (NTC) o nastavku radova u zemlji i opskrbi libijskog stanovništva naftom. Na diplomatskom polju, američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je u četvrtak u Parizu dolazak na sjednicu Kontaktne skupine o Libiji kako bi se ubrzala provedba plana financijske pomoći novim vlastima. Cilj je pratiti obnovu zemlje i pomoći NTC-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene