Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Bengaziju slave već danima

Libijci slave godišnjicu ustanka kojim je svrgnut Gaddafi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno godinu dana u libijskom gradu Bengaziju dignut je ustanak protiv Moamera Gaddafija koji se ubrzo proširio na cijelu zemlju.

Libijci slave godišnjicu ustanka kojim je svrgnut Muammar Gadafi nakon više od 40 godina vladavine. Proslave su organizirane u gradovima diljem zemlje, a u Bengaziju, gradu u kojemu je započeo ustanak, slavi se već nekoliko dana, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

U sjeni godišnjice Libijom se širi strah od nestabilnosti u zemlji. Stotine pripadnika raznih milicija neometano lutaju zemljom, a međunarodni promatrači upozoravaju na loš ustroj institucija i bezakonje.

>> Libija: 14 mrtvih u prosvjedima

Libijski privremeni vođa Mustafa Abdul Jalil obećao je kako će svakome tko zaprijeti nacionalnoj sigurnosti tijekom današnje proslave biti odgovoreno silom.

Na današnji dan prošle godine u Bengaziju organiziran je prvi veliki prosvjed protiv Muammara Gadafija. Bengazi je postao uporište pobunjenika, a krvavi ustanak brzo se proširio zemljom te rezultirao vojnom intervencijom NATO-a. Gadafi je 20. listopada ubijen u svom rodnom gradu Sirtu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene