George Weah (Foto: AFP)
George Weah (Foto: AFP) Foto: Afp

Dan nakon nešto mirnijeg božićnog slavlja od uobičajenog, Liberijci glasuju u utorak na izborima za novog predsjednika u drugom krugu koji suprotstavlja nogometnu legendu Georgea Weaha i dosadašnjeg potpredsjednika Josepha Boakaija.


Nakon tjedana sudske zbrke nastale nakon osporavanja rezultata prvog kruga od 10. listopada, na biralištima će se konačno saznati nasljednik Ellen Johnson Sirleaf, jedine žene izabrane za šeficu države u Africi.

Vezani članci Performans Posljednji ispraćaj SDP-a - 2 Vrije u SDP-u: "Ima tu ljudi koji su gradili ovu stranku, od početka. I kako se prema njima ponaša? Da ih se izbaci?" Krvavi izbori u Meksiku Krvavi izbori: Na biračko mjesto bacio odsječenu ljudsku glavu, bande se bore za veću kontrolu nad trgovinom drogom

Glasački uredi otvoreni su od 8 do 18 sati za 2,1 milijun birača te male anglofone zemlje. Prvi rezultati očekuju se nekoliko dana kasnije.

U ponedjeljak su kamioni natovareni izbornim materijalom, u pratnji policijskih automobila, napustili Nacionalno izborno povjerenstvo u pravcu glasačkih ureda.

Prvotno predviđen za 7. studenoga, drugi krug odgođen je do daljnjega na Vrhovnom sudu nakon žalbe kandidata koji je 10. listopada zauzeo treće mjesto - Charlesa Brumskinea (9,6 posto), uz podršku Boakaija, koji je osudio "lažiranje i nepravilnosti". Weah je tada zauzeo čelnu poziciju s 38,4 posto glasova.

Datum koji je na kraju odabran, nakon neuspjeha žalbe, poremetio je proslavu Božića.

George Weah, zvijezda nogometnih klubova PSG i Milan AC devedesetih godina, favorit je nakon što je zauzeo čelnu poziciju u prvom krugu u 11 pokrajina od 15.

Predsjednica na odlasku Ellen Johnson Sirleaf, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. koja se nakon dvaju mandata više nije mogla kandidirati, ocijenila je na dan prvog kruga izbora da je Liberija "spremna za tranziciju", prvi demokratski prijenos vlasti u zadnje 73 godine. (Hina)