Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će pokazati istraga?

Lanza je patio od poremećaja ličnosti, majka se pripremala za 'smak svijeta'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od soba koje je u svojoj kući koristio Adam Lanza, napadač na osnovnu školu u Connecticut, puna je računala koje će pregledati detektivi.

Za mladića koji je bio povučen, soba s računalima mogla bi puno toga otkriti. 'Ako je posjećivao određene web stranice, detektivi će iz toga izvući sve moguće informacije. Je li imao prijatelje s kojima je komunicirao online? Je li bio s nekim u sukobu?', rekao je neimenovani izvor Yahoo Newsa.

Pročitajte i ovo Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika Slika nije dostupna Masakr u Newtownu Što su djeca ispričala nakon bijega od pomahnitalog ubojice

Poručnik Paul Vance iz policije u Connecticutu rekao je da su iz kuće izuzeti mnogi dokazi koji se trenutačno analiziraju. Iako se vjeruje da je Lanza djelovao sam, policija dodaje da će se tek uvidom u komunikaciju koju je imao s drugima vidjeti je li ga netko ipak nagovorio na pokolj.

>> Učiteljica (27) koja je tijelom stala pred ubojicu i pokušala spasiti djecu

'Možda je u pitanju urota. Ne znate je li postojao netko tko je to dijete nagovarao. Je li viđao psihologa? Je li bio na lijekovima? Postoji nevjerojatno mnogo pitanja na koja treba pronaći odgovore', kaže izvor.

Obitelj i prijatelji ispričali su da je Lanza bolovao od poremećaja ličnosti, te da se njegova majka koju je ubio prije nego je otišao u školu i napravio masakr, borila s njegovim stanjem. 'Adam je imao psihičkih poremećaja. Za jedan od njih smo znali, za Aspergerov sindrom', rekao je u intervjuu za AP Richard Novia, bivši savjetnik u jednom od školskih klubova u kojem je bio Adam. Međutim, dodaje, nitko nije očekivao ono što se dogodilo.

Aspergerov sindrom jedan je od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra. Osobe koje boluju od njega imaju poteškoće u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima. Djeci s aspergerovim sindromom nedostaju vještine neverbalne komunikacije, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju. Takve osobe doživljavaju poteškoće u osnovnim elementima društvene interakcije, u što može spadati neuspjeh u razvijanju prijateljstava ili u dijeljenju uživanja ili postignuća s drugima.

Majka se pripremala za 'smak svijeta'?

Navodno je Lanzina majka vjerovala da je svijet na rubu nasilnog i ekonomskog kolapsa. Stoga je sakupljala hranu, vodu i oružje u svojoj kući. Kako je vjerovala da će svijet upasti u kaos, djecu je učila kako rukovati oružjem, piše Daily Mail.

Oružjem se navodno hvalila svima koje je poznala, a njezin je vrtlar ispričao novinarima da je i s njim često razgovarala o oružju.

Goste u kuću gotovo nikada nije primala jer nije željela da vide kako ona izgleda iznutra. Osim vrtlara i njezinih prijateljica, to su kazali i susjedi. Ispričali su kako je bila ljubazna i uvijek spremna čavrljati, ali da nikada nisu bili u njezinoj kući.

Podsjetimo, 20-godišnji Adam Lanza, nakon što je kod kuće ubio majku Nancy, otišao u školu u Newtownu u Connecticutu i ubio 20 djece u dobi od 6 do 7 godina i 6 odraslih te na kraju počinio samoubojstvo. U hodniku je ubio psihologinju i ravnateljicu. Procjenjuje se da je ispucao više od 100 metaka prije nego je presudio sam sebi.

U američkoj povijesti ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva. Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene