Prosvjednici na ulicama New Yorka
Prosvjednici na ulicama New Yorka Foto: Afp

Muškarac (20) kojeg njujojrška policija sumnjiči da je u srijedu ubo policajca u vrat tijekom prosvjeda u New Yorku podrijetlom je iz Bosne.


Riječ je o Dženanu Čamoviću, a rođak s kojim su razgovarali federalni antiteroristički istražitelji tvrdi da se radi o mirnom mladiću koji nikada nije izražavao mržnju prema policiji niti se priklonio terorizmu. 

Vezani članci Uznemiravanje, ilustracija Više od 5000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju ostavku vrhovnog suca zbog podrške silovatelju: ''Pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj'' Suzavac, ilustracija Policajci devetogodišnjakinji stavili lisice i pošpricali je suzavcem: ''Ponašaš se kao dijete! Ovo ti je posljednja šansa''

Rođak, muškarac srednjih godina čije ime nije objavljeno, kazao je da je Dženan odgojen i odrastao u SAD-u i govori samo engleski jezik.

„Poštujem snage reda, ali lako je Muslimana optužiti za terorizam. To je prvo što nekome padne napamet kad se spomene Musliman“, rekao je rođak razgovarajući s agentima FBI-ja ispred stambene zgrade u Brooklynu gdje Čamović živi s roditeljima i sestrom.

Prema pisanju NY Posta, Čamović ranije nije bio predmet praćenja antiterorističkih jedinica no nakon napada u srijedu navečer na prosvjedu zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda na njegovim društvenim mrežama navodno su pronađene poruke mržnje prema snagama sigurnosti.

Policajci su prema Čamoviću te večeri ispalili 22 metka od čega ga je pogodilo osam. On se i dalje nalazi u kritičnom stanju.