Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovački ministar vanjskih poslova i doskorašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je, u intervjuu beogradskom listu 'Večernje novosti', da je zapadnom Balkanu, čak i u ovakvoj turbulentnoj situaciji, mjesto u Europskoj uniji, ali da to ne ovisi o vanjskim čimbenicima, već isključivo o ispunjavanju postavljenih uvjeta.


'Jednostavno, pravila igre su jasno definirana. Potrebna je puna suradnja s Haaškim tribunalom. A znamo da to podrazumijeva da se Ratko Mladić nađe u Haagu. Situacija je svima poznata. Postoji velika želja EU da Srbija napreduje. Zna se da Srbija za to ima dovoljan demokratski potencijal i administrativne kapacitete. Ali, dobro se zna i da taj uvjet, koji je jasno definiran, ne može biti ignoriran', rekao je Lajčak.

Vezani članci Visoke pete (Foto: Instagram) - 11 Balkanci zaratili oko izuvanja obuće u kući, neki su vrlo strastveni oko ove geste Slika nije dostupna Stampedo u 'Zapadnom Balkanu': Među petero uhićenih je i DJ

'Ako smo za ustav, ako smo za Dayton, onda ga moramo prihvatiti u cjelosti. Ustav nije jelovnik, pa da biramo samo ono što nam odgovara. Sve što se može dogoditi u vezi s promjenom ustavno-pravnog uređenja u BiH, mora imati suglasnost sva tri ustavotvorna naroda. Bilo koje rješenje koje je idealno za jedne, a ignorira interese ostalih, ne može proći', objasnio je Lajčak.

Upitan hoće li Slovačka ustrajati na stajalištu nepriznavanja neovisnosti Kosova, Lajčak je kazao da je pozicija njegove zemlje javna i jasno definirana. Ništa se, kako je rekao, nije promijenilo u uvjetima koji su doveli do toga da Slovačka zauzme takvo stajalište i zato, po njegovim riječima, nema razloga govoriti o bilo kakvoj promjeni slovačke politike.

Upitan da ocijeni opstojnost Bosne i Hercegovine i zahtjeve dužnosnika Republike Srpske za samoopredjeljenjem, šef slovačke diplomacije istaknuo je da je za BiH najvažnije i najbolje da svi poštuju ustav i zakone te zemlje te da referendum o otcjepljenju nije moguć po postojećem ustavu.

Po njegovim riječima, najbolje što BiH može uraditi je angažiranje u procesu približavanja europskim integracijama i ispunjavanju ciljeva i uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira. Nakon toga, rekao je Lajčak, treba punom brzinom krenuti prema europskim integracijama, dok je sve ostalo put u zabludu.

Na pitanje o tome bi li na Balkanu ponovo moglo doći do sukoba, Lajčak je odgovorio da u to ne vjeruje te da je, unatoč tome što postoji zapaljiva i nacionalistička retorika i ima provokacija, sigurnosna situacija stabilna te da ne vidi nikakav potencijal za sukobe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju