Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pravila su jasno definirana'

Lajčak: Zapadnom Balkanu mjesto u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovački ministar vanjskih poslova i doskorašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je, u intervjuu beogradskom listu 'Večernje novosti', da je zapadnom Balkanu, čak i u ovakvoj turbulentnoj situaciji, mjesto u Europskoj uniji, ali da to ne ovisi o vanjskim čimbenicima, već isključivo o ispunjavanju postavljenih uvjeta.

'Jednostavno, pravila igre su jasno definirana. Potrebna je puna suradnja s Haaškim tribunalom. A znamo da to podrazumijeva da se Ratko Mladić nađe u Haagu. Situacija je svima poznata. Postoji velika želja EU da Srbija napreduje. Zna se da Srbija za to ima dovoljan demokratski potencijal i administrativne kapacitete. Ali, dobro se zna i da taj uvjet, koji je jasno definiran, ne može biti ignoriran', rekao je Lajčak.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

'Ako smo za ustav, ako smo za Dayton, onda ga moramo prihvatiti u cjelosti. Ustav nije jelovnik, pa da biramo samo ono što nam odgovara. Sve što se može dogoditi u vezi s promjenom ustavno-pravnog uređenja u BiH, mora imati suglasnost sva tri ustavotvorna naroda. Bilo koje rješenje koje je idealno za jedne, a ignorira interese ostalih, ne može proći', objasnio je Lajčak. Upitan hoće li Slovačka ustrajati na stajalištu nepriznavanja neovisnosti Kosova, Lajčak je kazao da je pozicija njegove zemlje javna i jasno definirana. Ništa se, kako je rekao, nije promijenilo u uvjetima koji su doveli do toga da Slovačka zauzme takvo stajalište i zato, po njegovim riječima, nema razloga govoriti o bilo kakvoj promjeni slovačke politike.

Upitan da ocijeni opstojnost Bosne i Hercegovine i zahtjeve dužnosnika Republike Srpske za samoopredjeljenjem, šef slovačke diplomacije istaknuo je da je za BiH najvažnije i najbolje da svi poštuju ustav i zakone te zemlje te da referendum o otcjepljenju nije moguć po postojećem ustavu.

Po njegovim riječima, najbolje što BiH može uraditi je angažiranje u procesu približavanja europskim integracijama i ispunjavanju ciljeva i uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira. Nakon toga, rekao je Lajčak, treba punom brzinom krenuti prema europskim integracijama, dok je sve ostalo put u zabludu.

Na pitanje o tome bi li na Balkanu ponovo moglo doći do sukoba, Lajčak je odgovorio da u to ne vjeruje te da je, unatoč tome što postoji zapaljiva i nacionalistička retorika i ima provokacija, sigurnosna situacija stabilna te da ne vidi nikakav potencijal za sukobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene