Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak produžio rok za reformu policije u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak objavio je kako se za nekoliko dana produžava rok za reformu policije u toj zemlji, jer se političari u BiH nisu uspjeli dogovoriti o toj reformi do 30. rujna što je bio rok kojeg je međunarodna zajednica odredila kao krajnji za postizanje tog dogovora.

Lajčak je objasnio kako je nakon njegova razgovora u Bruxellesu s povjerenikom EU za proširenje Ollijem Rehnom ostavljena mogućnost 'još par dana' za dogovor o reformi policije u BiH, što je ključni uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Negativna retorika nepoženljna Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko' Slika nije dostupna BiH: Lajčak poziva na brže reforme

Lajčak je pozvao bosanskohercegovačke političare da ulože napore kako bi u idućih 'par dana' postigli sporazum o policiji.

Krajem prošlog tjedna premijer Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić potpisali su dogovor o reformi policije, ali Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH je od potpisnika tog sporazuma zatražio dodatna objašnjenja. 

Silajdžić je Uredu Visokog međunarodnog predstavnika dostavio dodatna objašnjenja, koja Lajčak nije želio komentirati prije no što dobije i Dodikova objašnjenja. 

Dodik je izjavio kako nema namjeru ništa pojašnjavati Lajčaku. rekao je kako Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH treba završiti svoju misiju.

U vezi dogovora Dodika i Silajdžića o reformi policije u Mostaru se oglasio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekavši kako je taj dogovor štetan za BiH. 

'Nije dobro što se opet dogovaraju dvije strane ili dva pojedinca i pošalju prijedlog u ime države, u ime tri naroda', rekao je Čović izražavajući nezadovoljstvo što je dogovor Dodika i Silajdžića sklapan mimo hrvatskih predstavnika u BiH.

I HDZ 1990. je priopćio kako odbija bilo kakve separatne sporazume o reformi policije u BiH bez predstavnika hrvatskog naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene