Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovački diplomat Miroslav Lajčak koji narednog tjedna preuzima dužnost Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu najavio je kako neće trpjeti opstrukcije njezinih političara u naporima da se provedu nužne reforme.


"Međunarodna zajednica zabrinuta je stanjem u BiH. Nakon svih ovih godina i napora koji su uloženi stvari bi u BiH trebale biti puno bolje nego što jesu", kazao je Lajčak u intervjuu kojega je u subotu objavio list Dnevni avaz.

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

Lajčak je ocijenio kako u BiH, za razliku od zemalja iz okruženja, nitko ozbiljno ne govori niti poduzima mjere koje bi dovele do približavanja Europskoj uniji.

Na pitanje kani li koristiti široke ovlasti koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika, Lajčak je odgovorio potvrdno no istaknuo je kako će to činiti s mjerom.

"Bonske ovlasti nisu igračka koju sam dobio i sada jedva čekam da je iskoristim. One su tu i ako se od mene bude tražilo da ih koristim, neću oklijevati", kazao je Lajčak.

Pojasnio je kako su ove ovlasti ipak dio represivnih mjera a one se poduzimaju samo ukoliko nema drugog izlaza.

Lajčak je izričit i u tvrdnji da se ustav BiH mora mijenjati te je najavio kako će to nastojati postići kroz dogovor domaćih političara unutar procesa kojega će voditi Europska unija.

"Želim reći jedno: ono što neću tolerirati su opstrukcije. Sve oko čega se vaši politički predstavnici dogovore za mene je prihvatljivo", zaključio je Lajčak dodajući kako isti pristup vrijedi i za reformu policije koja se ne može više odgađati.