Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: BiH mora prihvatiti reformu policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reforma policije u Bosni i Hercegovini mora se provesti, a političari koji o tome pregovaraju moraju pokazati odgovornost prema običnim građanima i pristati na razumne kompromise, izjavio je u Banjoj Luci Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

U jednom od posljednjih pokušaja da prije 30. rujna, koji je postavljen kao rok za dogovor o reformi policije, uvjeri bosanske Srbe u nužnost te reforme, Lajčak je održao govor pred zastupnicima u narodnoj skupštini Republike Srpske pozvavši ih pri tom da shvate svu ozbiljnost situacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Negativna retorika nepoženljna Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko' Slika nije dostupna BiH: Lajčak poziva na brže reforme

'Imamo prijedlog koji nije tehnički idealan, no jest politički
realan', kazao je Lajčak osvrnuvši se na dokument iz njegova ureda koji je prije mjesec dana ponuđen liderima političkih stranaka.

Slovački diplomat je pojasnio kako je stajalište Europske unije da BiH mora imati policijske ovlasti na državnoj razini i da je to bit rasprave koja se trenutačno vodi.

Lideri bošnjačkih i stranaka sa srpskim predznakom ranije su odbili ponuđeni dokument, a o njemu sada pregovaraju stručnjaci, no izgledi za njegovo prihvaćanje ne postoje ne dogovori li se o tome na najvišoj političkoj razini.

Lajčak je zastupnicima u Parlamentu RS poručio kako moraju razdvojiti svoju suzdržanost u odnosu na reformu policije od drugih pitanja poput promjene unutarnjeg ustavnog ustroja BiH.

'Policijska reforma ne odnosi se na pitanje opstanka RS', kazao je Lajčak dodajući kako će entitetski ustroj u BiH postojati sve dok se o tome ne postigne drugačiji dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda.

Ipak je dodao kako je promjena daytonskog ustava neminovnost ako se BiH nastavi približavati EU, jer su i sve sadašnje članice Unije morale mijenjati svoje ustave kako bi ih prilagodili integracijskim procesima.

Reagirajući na Lajčakovo izlaganje, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik je izjavio kako je on spreman na kompromise, no ne i na ukidanje entitetske policije.

'Na to nisam spreman bez obzira na posljedice', kazao je Dodik ističući kako je veliki ustupak RS već to što pristaje zakonodavne ovlasti nad policijom prenijeti na državnu razinu.

Kazao je kako za njega osobno i za RS 'BiH nije problem' no samo pod uvjetom da i drugi pokaži isto poštovanje prema tom entitetu.

Lajčaku je pak poručio kako 'može raditi što god želi' no da mora biti svjestan kako opstanak policije RS traži najveći broj ljudi koji žive u tom entitetu.

Visoki predstavnik na kraju je još jednom upozorio kako će, ne bude li dogovora o policiji do kraja tjedna, izvješće Europske komisije o napretku u BiH biti negativno, što će značiti da ta zemlja neće moći potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tijekom ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene