Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne postignu li čelnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini do 20. listopada suglasnost o reformama koje treba provesti, Europska unija i Sjedinjene Države predstavit će im vlastiti gotovi dokument koji će onda trebati samo potpisati, rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, najveće oporbene stranke u zemlji.


Lagumdžija je također sudjelovao na sastanku predstavnika sedam političkih stranaka iz BiH sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom održanom 9. listopada. Bildt i Steinberg tada su najavili kako su bosanskohercegovačkim stranačkim liderima ostavili deset dana za usuglašavanje o paketu reformskih mjera kojima bi osigurali nastavak približavanja njihove zemlje EU i NATO-u. ‘Ne usuglase li se lideri vladajućih stranaka o tome, paket će biti stavljen pred njih kao gotova stvar’, kazao je Lagumdžija gostujući u Sarajevu na tribini nevladine udruge ‘Krug 99’.

Dokument već pripremljen

Vezani članci Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Oporba traži provjeru mentalnog zdravlja svih dužnosnika: Nakon harmonike i rakije pisali i Vučiću da obuzda Dodika Milorad Dodik doveo harmonikaša na Predsjedništvo BiH - 3 Komšić: "Dodik je napredovao, od gusli Radovana Karadžića do harmonike"; Dodik: "Komšić i ja smo u njegovom kabinetu pili rakiju"

Lagumdžija tvrdi da je takav dokument zapravo već bio pripremljen i za sastanak održan na Butmiru no on ipak nije predstavljen sudionicima. Kazao je ipak kako dokument sadrži nekoliko razina odnosno načela koje, nakon što budu prihvaćena, trebaju biti pretvorena u amandmanska rješenja za ustav odnosno u prijedloge odgovarajućih zakona. Lagumdžija je dodao da će se SDP angažirati isključivo na pronalaženju rješenja koja bi trebala ojačati državu. ‘Za sve ostalo, obratite se čelnicima vladajuće petorke’, kazao je Lagumdžija novinarima. Bildt i Steinberg tvrdili su da nikakav dokument nije bio u optjecaju te da je na liderima iz BiH da pronađu rješenja za probleme koji onemogućuju učinkovito funkcioniranje države BiH. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju