Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već spreman

Lagumdžija: Ne bude li dogovora, SAD i EU nametnut će dokument

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne postignu li čelnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini do 20. listopada suglasnost o reformama koje treba provesti, Europska unija i Sjedinjene Države predstavit će im vlastiti gotovi dokument koji će onda trebati samo potpisati, rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, najveće oporbene stranke u zemlji.

Lagumdžija je također sudjelovao na sastanku predstavnika sedam političkih stranaka iz BiH sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom održanom 9. listopada. Bildt i Steinberg tada su najavili kako su bosanskohercegovačkim stranačkim liderima ostavili deset dana za usuglašavanje o paketu reformskih mjera kojima bi osigurali nastavak približavanja njihove zemlje EU i NATO-u. ‘Ne usuglase li se lideri vladajućih stranaka o tome, paket će biti stavljen pred njih kao gotova stvar’, kazao je Lagumdžija gostujući u Sarajevu na tribini nevladine udruge ‘Krug 99’.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Dokument već pripremljen

Lagumdžija tvrdi da je takav dokument zapravo već bio pripremljen i za sastanak održan na Butmiru no on ipak nije predstavljen sudionicima. Kazao je ipak kako dokument sadrži nekoliko razina odnosno načela koje, nakon što budu prihvaćena, trebaju biti pretvorena u amandmanska rješenja za ustav odnosno u prijedloge odgovarajućih zakona. Lagumdžija je dodao da će se SDP angažirati isključivo na pronalaženju rješenja koja bi trebala ojačati državu. ‘Za sve ostalo, obratite se čelnicima vladajuće petorke’, kazao je Lagumdžija novinarima. Bildt i Steinberg tvrdili su da nikakav dokument nije bio u optjecaju te da je na liderima iz BiH da pronađu rješenja za probleme koji onemogućuju učinkovito funkcioniranje države BiH. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene