Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katar je spreman saslušati države u Perzijskom zaljevu vezano za pitanja zbog kojih su prekinule diplomatske i ekonomske veze s Dohom, objavio je Kuvajt u pokušaju da posreduje u toj najvećoj regionalnoj krizi u dugo godina.


Saudijska Arabija i njezini saveznici Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prošlog su tjedna prekinuli veze s Katarom, optuživši ga za podršku islamističkim militantima i Iranu, što je Doha odbacila.

Vezani članci Gina Raimondo Kinesko i američko ministarstvo trgovine surađivat će u rješavanju nesuglasica Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija SAD će siromašnim zemljama donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva, Biden uskoro objavljuje plan

Taj je sukob poremetio međunarodni promet, razdvojio obitelji, našteti trgovinskim vezama i unio zbrku među tvrtke i banke.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Sabah al-Halih al-Sabah rekao je da potvrđuje spremnost braće u Kataru da "shvate muke i zabrinutost njihove braće" i da djeluju s ciljem jačanja sigurnosti i stabilnosti, prenosi kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Kuvajt je zadržao odnose s Katarom, često je djelovao kao posrednik u regionalnim razmiricama, a ovaj najnoviji želi riješiti "unutar ujedinjene zaljevske kuće".

Prethodni pokušaj kuvajtskog posredovanja tijekom kojeg je emir šeik Sabah al-Ahmad al-Džaber al-Sabah putovao između Rijada, Abu Dabija i Dohe nije urodio plodom.

"Je li ovo početak mudrosti i razumnog razmišljanja? Nadam se", napisao je nakon objave Kuvajta ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargaš na svom Twitter profilu.

Maroko, blizak saveznik zaljevskih zemalja, u nedjelju je objavio kako planira ostati neutralan i ponudio je da također posreduje u dijalogu.

"Ako će strane to htjeti, Kraljevina Maroko spremna je ponuditi svoje usluge za postizanje iskrenog i opsežnog dijaloga na temelju nemiješanja u unutarnja pitanja drugih država i borbe protiv vjerskog ekstremizma", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te države na sjeverozapadu Afrike.

Američki predsjednik Donald Trump prvi je nudio da će ugostiti Katar i njegove protivnike, američke saveznike, u Bijeloj kući, no u petak je rekao kako je Katar veliki sponzor terorista, pa je podržao novostvoreni pritisak ostalih zaljevskih država.

Moćni saudijski zamjenik princa Mohammed bin Salman u nedjelju je u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom razgovarao o borbi protiv terorizma i ekstremizma, objavila je državna novinska agencija SPA.

Jedan katarski diplomat smatra kako ova kriza pokazuje nedostatak američkog vodstva

"Ovo je najveći dokaz američkog neuspjeha u Zaljevu", naglasio je diplomat, koji je želio ostati anoniman, u izjavi za Reuters.

"Drugi stječu dojam da SAD ne zna kako voditi odnose sa svojim saveznicima ili je nesposoban", dodao je diplomat.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat u petak su stvorili dodatni pritisak na Katar stavivši desetke osoba i humanitarnih organizacija na crnu listu onih koje povezuju s terorizmom.

Službeni katarski nadglednik dobrotvornih organizacija u nedjelju je odbacio navode da filantropske skupine u toj zemlji podržavaju radikalne skupine.

Katar je poluotočna država od oko 2,5 milijuna ljudi koja uz pomoć svog ogromnog bogatstva stečenog prodajom energenata godinama igra puno veću ulogu u regiji nego što se to očekuje zbog njegove veličine. Oko 80 posto svoje hrane uvozi iz većih Zaljevskih država, pa je sada u razgovorima s Turskom i Iranom oko osiguravanja izvora vode i hrane.

Iran, glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, poslao je četiri teretna zrakoplova hrane u Katar i planira slati 100 tona voća i povrća svakog dana, objavili su u nedjelju iranski dužnosnici. (Hina)