Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj krize?

Kuvajt objavio da je Katar spreman saslušati zaljevske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katar je spreman saslušati države u Perzijskom zaljevu vezano za pitanja zbog kojih su prekinule diplomatske i ekonomske veze s Dohom, objavio je Kuvajt u pokušaju da posreduje u toj najvećoj regionalnoj krizi u dugo godina.

Saudijska Arabija i njezini saveznici Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prošlog su tjedna prekinuli veze s Katarom, optuživši ga za podršku islamističkim militantima i Iranu, što je Doha odbacila.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Taj je sukob poremetio međunarodni promet, razdvojio obitelji, našteti trgovinskim vezama i unio zbrku među tvrtke i banke.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Sabah al-Halih al-Sabah rekao je da potvrđuje spremnost braće u Kataru da "shvate muke i zabrinutost njihove braće" i da djeluju s ciljem jačanja sigurnosti i stabilnosti, prenosi kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Kuvajt je zadržao odnose s Katarom, često je djelovao kao posrednik u regionalnim razmiricama, a ovaj najnoviji želi riješiti "unutar ujedinjene zaljevske kuće".

Prethodni pokušaj kuvajtskog posredovanja tijekom kojeg je emir šeik Sabah al-Ahmad al-Džaber al-Sabah putovao između Rijada, Abu Dabija i Dohe nije urodio plodom.

"Je li ovo početak mudrosti i razumnog razmišljanja? Nadam se", napisao je nakon objave Kuvajta ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargaš na svom Twitter profilu.

Maroko, blizak saveznik zaljevskih zemalja, u nedjelju je objavio kako planira ostati neutralan i ponudio je da također posreduje u dijalogu.

"Ako će strane to htjeti, Kraljevina Maroko spremna je ponuditi svoje usluge za postizanje iskrenog i opsežnog dijaloga na temelju nemiješanja u unutarnja pitanja drugih država i borbe protiv vjerskog ekstremizma", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te države na sjeverozapadu Afrike.

Američki predsjednik Donald Trump prvi je nudio da će ugostiti Katar i njegove protivnike, američke saveznike, u Bijeloj kući, no u petak je rekao kako je Katar veliki sponzor terorista, pa je podržao novostvoreni pritisak ostalih zaljevskih država.

Moćni saudijski zamjenik princa Mohammed bin Salman u nedjelju je u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom razgovarao o borbi protiv terorizma i ekstremizma, objavila je državna novinska agencija SPA.

Jedan katarski diplomat smatra kako ova kriza pokazuje nedostatak američkog vodstva

"Ovo je najveći dokaz američkog neuspjeha u Zaljevu", naglasio je diplomat, koji je želio ostati anoniman, u izjavi za Reuters.

"Drugi stječu dojam da SAD ne zna kako voditi odnose sa svojim saveznicima ili je nesposoban", dodao je diplomat.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat u petak su stvorili dodatni pritisak na Katar stavivši desetke osoba i humanitarnih organizacija na crnu listu onih koje povezuju s terorizmom.

Službeni katarski nadglednik dobrotvornih organizacija u nedjelju je odbacio navode da filantropske skupine u toj zemlji podržavaju radikalne skupine.

Katar je poluotočna država od oko 2,5 milijuna ljudi koja uz pomoć svog ogromnog bogatstva stečenog prodajom energenata godinama igra puno veću ulogu u regiji nego što se to očekuje zbog njegove veličine. Oko 80 posto svoje hrane uvozi iz većih Zaljevskih država, pa je sada u razgovorima s Turskom i Iranom oko osiguravanja izvora vode i hrane.

Iran, glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, poslao je četiri teretna zrakoplova hrane u Katar i planira slati 100 tona voća i povrća svakog dana, objavili su u nedjelju iranski dužnosnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene