Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon referenduma

Kurdistanska vlada pozvala iračku vladu u Bagdadu na prekid vatre i otvoreni dijalog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada iračkog Kurdistana pozvala je u srijedu središnju iračku vladu u Bagdadu na prekid vatre i otvoreni dijalog koji bi se temeljio na državnom ustavu.

Ovaj potez kurdistanskih vlasti uslijedio je nakon što je prije dva dana američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao iračku i kurdistansku vladu da kroz dijalog riješe sukob koji je nastao nakon referenduma o neovisnosti Kurdistana.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

U cilju rješavanja krize regionalna vlada Kurdistana u priopćenju objavljenom u srijedu ponudila je zamrzavanje rezultata referenduma održanog prije mjesec dana, a na kojem je 92 posto Kurda glasalo za neovisnost. Također, vlada iračkog Kurdistana pozvala je na prekid vatre i zaustavljanje vojnih aktivnosti.

Naime, nakon referenduma u Kurdistanu iračka vojska pokrenula je ofenzivu i osvojila je grad Kirkuk, koji je dotad bio u rukama kurdskih boraca (pešmerga). Vlada u Bagadu se protivi neovisnosti Kurdistana, a rezultate referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države, ali ni druge sile u regiji, Turska i Iran. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene