Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada iračkog Kurdistana pozvala je u srijedu središnju iračku vladu u Bagdadu na prekid vatre i otvoreni dijalog koji bi se temeljio na državnom ustavu.


Ovaj potez kurdistanskih vlasti uslijedio je nakon što je prije dva dana američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao iračku i kurdistansku vladu da kroz dijalog riješe sukob koji je nastao nakon referenduma o neovisnosti Kurdistana.

Vezani članci Gordan Maras Zagrebački SDP pokreće referendum za opoziv Bandića: "Nemamo više vremena" Napad na bagdadsku zračnu luku Tri rakete pale na američko veleposlanstvo u Bagdadu, jedna pogodila restoran u vrijeme večere

U cilju rješavanja krize regionalna vlada Kurdistana u priopćenju objavljenom u srijedu ponudila je zamrzavanje rezultata referenduma održanog prije mjesec dana, a na kojem je 92 posto Kurda glasalo za neovisnost. Također, vlada iračkog Kurdistana pozvala je na prekid vatre i zaustavljanje vojnih aktivnosti.

Naime, nakon referenduma u Kurdistanu iračka vojska pokrenula je ofenzivu i osvojila je grad Kirkuk, koji je dotad bio u rukama kurdskih boraca (pešmerga). Vlada u Bagadu se protivi neovisnosti Kurdistana, a rezultate referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države, ali ni druge sile u regiji, Turska i Iran. (Hina)