Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živi svoj san već pola stoljeća

Kupio raj na Šejšelima za 72.000 kuna, odbio 'bianco' ček za njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Živahni 86-godišnji Britanac budi se uz zvuk palminih listova i valova Indijskog oceana koji zapljuskuju obalu.

Brendon Grimshaw iz Yorkshirea, godine 1962. kupio je maleni otok na Sejšelima, za svega 72.000 kuna i već 50 godina taj otok zove svojim domom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mještani ljutiti Kako je mali hrvatski otok postao skladište starih automobila: "Apeliram na odgovorne..." Aleksandar Ljubljanović i Tin Kovačić Velike štete Otok se bori s posljedicama razorne oluje: "Najveći izazov ovdje su dotrajali, stari krovovi"

>> Sjećate li se njega?

Dane provodi brinući se o divovskim kornjačama, s kojima dijeli otok te mnogim vrstama ptica. Kad je kupio Moyenne, dobio je zarasli otok, čije je nisko raslinje bilo toliko bujno, da kokosi nisu mogli pasti na tlo s palmi.

Tražio avanturu, pronašao raj

No, napornim radom, Brendon je od otoka napravio svoj raj i kaže kako se ne može zamisliti nigdje drugdje na svijetu. Skrbi o 120 divovskih kornjača, a turistima dopušta da razgledaju njegov otok, uz naknadu od 90 kuna.

Grimshaw je na Sejšele stigao kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća, tijekom godišnjeg odmora, nemiran i u potrazi za avanturom, nakon godina provedenih u Africi kao novinar.

"Znao sam istog trenutka kad sam kročio na otok da je to pravo mjesto za mene", rekao je reporteru Daily Maila vremešni britanski "Robinson Crusoe". Grimshaw je tijekom večere s tadašnjim vlasnikom sklopio dogovor i postao vlasnik vlastitog raja na Zemlji.

Pokopao oca na otoku

Čak je unajmio i svojeg "Petka", inače lokalnog stanovnika Renea LaFortunea, koji mu je pomogao u preobrazbi otoka. "Nismo imali pitku i tekuću vodu godinama", rekao je Grimshaw. po vodu je isprva morao ići na glavni otok na Sejšelima.

1981. godine, nakon što mu je otac postao udovac, Grimshaw mu je poslao poziv da mu se pridruži na otoku, što je ovaj prihvatio. Njegov otac poživio je još pet sretnih godina na otoku te je tamo i preminuo. Grimshaw ga je pokopao na svojem otoku, pored groba kojeg je već iskopao i namijenio samom sebi.

Živi svoj san

Prije dosta godina, saudijski princ mu je za otok ponudio "bianco" ček, no Grimshaw ga je odbio, pokazavši neslomljiv karakter i predanost svojoj odluci da je pronašao svoj kutak na Zemlji.

Moyenne je okosnica njegovog života i Grimshaw se potrudio od njega napraviti spektakularan dom, a taj komad raja u Indijskom oceanu odužio mu se "koktelom" kojeg ne može propisati niti jedan liječnik u svijetu - ponudivši mu pravi osjećaj svrhe i smisla života. Na tom otoku Brendon Grimshaw još uvijek živi svoj san.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene