Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuhar somalskih pirata riskirao je život i spasio otete rumunjske mornare.


‘U jednom se trenutku kraj nas pojavio gliser s naoružanim muškarcima i preoteo naš brod. Poslao sam S.O.S. pa su došle trupe NATO-a, ali pirati su zaprijetili da će nas ubiti ako NATO ne ode', počeo je svoju priču 36-godišnji rumunjski mornar Virgil Teofil Cretu koji je bio otet prije četiri mjeseca.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears! Slika nije dostupna Zloglasni vođa somalskih pirata odlazi u mirovinu

Da prebrode teške dane u zatočeništvu pomogao im je kuhar pirata kojeg Cretu zove svojim prijateljem. ‘Dok smo bili zarobljeni živjeli smo u neljudskim uvjetima, nismo imali vode. Imali smo hranu za prva dva mjeseca, ali nakon toga više nije bilo vode, a gotovo ni hrane. Skupljali smo kišnicu za piće i kuhali rižu u morskoj vodi.’

Pirat donio mobitel i oružje

‘Moj somalski prijatelj, kuhar Ahmed, mnogo nam je pomogao. Imali smo skriven mobitel, a on nam je donio SIM karticu tako da smo mogli telefonirati u Rumunjsku i Siriju. Također je od pirata krao vodu i hranu za nas’, rekao je Cretu, objavio je AP.

‘Dao mi je pištolj, a u jednom trenutku somalski pirati su počeli pucati jedni na druge, pa i na mene. Bio sam ranjen u leđa’, Cretu je pokazao novinarima ozljedu.

‘Kada smo pobjegli pirati su nas počeli loviti. Činilo mi se kao vječnost prije nego nas je spasio španjolski helikopter, a pirate od nas otjerao pucnjevima. Dugujem život piratskom kuharu i želim ga dovesti svojoj kući tako da on ni njegova obitelj mogu promijeniti život. Želim mu pomoći koliko mogu u Rumunjskoj’, zaključio je mornar.