Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan odbacio je tvrdnje da prima krajnje visoku mirovinu te da je iz državne blagajne nakon odlaska s dužnosti dobio više od milijun eura.


Zbog gospodarske krize u Sloveniji trenutačno je 88.000 nezaposlenih, a sve su češći štrajkovi zbog niskih plaća, pa je Zmago Jelinčič vladi premijera Boruta Pahora uputio zastupničko pitanje jesu li istinite tvrdnje da je bivši predsjednik Milan Kučan 'državnu blagajnu olakšao za milijun eura'. Odgovarajući na tu optužbu Kučan, koji je od 1992. do 2002. bio slovenski predsjednik i koji još slovi kao cijenjena i ugledna javna osoba, naveo je da od umirovljenja s početkom 2004. prima mirovinu u skladu sa zakonom. Drugim riječima, vlada mu iz državnog proračuna doplaćuje novčanu razliku između mirovinske osnovice i iznosa 80 % plaće predsjednika države, što je uređeno zakonom.

Vezani članci Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu Cjepljenje, ilustracija Unatoč prosvjedima, slovenska vlada donijela odluku: Zaposleni u državnim službama moraju imati potvrdu o cijepljenju

Kučan je u svom odgovoru na Jelinčičeve tvrdnje, koji se pozvao na pisanje nekih medija, naveo da je mjesečna svota koju mu doplaćuje vlada 3.183 eura bruto, odnosno 1.607 eura neto, te da je Jelinčič njegovoj mirovini vjerojatno zabunom pribrojio i troškove ureda bivšeg predsjednika kao institucije. Slovenski predsjednik nakon odlaska s dužnosti ima pravo na to, a riječ je o osoblju u uredu bivšeg predsjednika, troškovima boravaka u inozemstvu u različitim prigodama i prilikom predavanja, te trošku osiguranja.

U Sloveniji je ove godine pokrenuta jaka medijska i politička kampanja u svezi s primanjima dužnosnika koje neki smatraju prevelikima. Zato je Pahorova vlada odlučila ukinuti neka od prijašnjih prava bivših članova vlade i parlamenta. Riječ je o povoljnijim mogućnostima umirovljenja i primanja regresa za godišnji odmor u jednogodišnjem razdoblju dok su 'na čekanju' nakon odlaska s dužnosti, iako u tom razdoblju i dalje imaju pravo na ministarsku, odnosno zastupničku plaću. (Hina)