Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komunistička Kuba odobrila je neograničenu prodaju računala, DVD-a i video playera, što je prvi znak da novi kubanski predsjednik Raul Castro svojim sunarodnjacima zaista želi omogućiti bolji pristup potrošačkoj robi.


Interni vladin memorandum, koji je u četvrtak Reuters dobio na uvid, navodi da ti aparati koje Kubanci već dugo priželjkuju mogu odmah biti pušteni u prodaju, iako klimatizacijski uređaji neće biti dostupni do iduće godine, a tosteri do 2010. zbog ograničene opskrbe električnom energijom.

Vezani članci Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“ Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima

Na Kubi su računala do sada mogli kupovati samo stranci i tvrtke, a DVD playere carinici su plijenili sve do prošle godine kada su carinski propisi ublaženi.

U memorandumu se navode i televizori, koji su već u prodaji, električni ekspres-lonci i kuhala za rižu, električni bicikli, automobilski alarmi i mikrovalne pećnice.

Raul Castro (76) na čelu je Kube od srpnja 2006. kada mu je njegov stariji brat Fidel Castro privremeno predao vlast nakon operacije u trbušnoj šupljini od koje se nije u potpunosti oporavio.

Mlađi Castro formalno je imenovan predsjednikom 24. veljače.

"Prioritet ove zemlje bit će zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva, i materijalnih i duhovnih", obećao je tada.

Kuba je zabranila prodaju mnogih električnih uređaja 1990-ih kada je zbog raspada Sovjetskog Saveza ostala bez milijardi dolara subvencija i nafte, što je za posljedicu imalo energetsku krizu i svakodnevno višesatno isključivanje struje. To se promijenilo 2006. kada je uvezeno na stotine električnih generatora pokretanih gorivom iz Venezuele.