Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kuba ukinula zabranu prodaje računala i DVD playera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komunistička Kuba odobrila je neograničenu prodaju računala, DVD-a i video playera, što je prvi znak da novi kubanski predsjednik Raul Castro svojim sunarodnjacima zaista želi omogućiti bolji pristup potrošačkoj robi.

Interni vladin memorandum, koji je u četvrtak Reuters dobio na uvid, navodi da ti aparati koje Kubanci već dugo priželjkuju mogu odmah biti pušteni u prodaju, iako klimatizacijski uređaji neće biti dostupni do iduće godine, a tosteri do 2010. zbog ograničene opskrbe električnom energijom.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Na Kubi su računala do sada mogli kupovati samo stranci i tvrtke, a DVD playere carinici su plijenili sve do prošle godine kada su carinski propisi ublaženi.

U memorandumu se navode i televizori, koji su već u prodaji, električni ekspres-lonci i kuhala za rižu, električni bicikli, automobilski alarmi i mikrovalne pećnice.

Raul Castro (76) na čelu je Kube od srpnja 2006. kada mu je njegov stariji brat Fidel Castro privremeno predao vlast nakon operacije u trbušnoj šupljini od koje se nije u potpunosti oporavio.

Mlađi Castro formalno je imenovan predsjednikom 24. veljače.

"Prioritet ove zemlje bit će zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva, i materijalnih i duhovnih", obećao je tada.

Kuba je zabranila prodaju mnogih električnih uređaja 1990-ih kada je zbog raspada Sovjetskog Saveza ostala bez milijardi dolara subvencija i nafte, što je za posljedicu imalo energetsku krizu i svakodnevno višesatno isključivanje struje. To se promijenilo 2006. kada je uvezeno na stotine električnih generatora pokretanih gorivom iz Venezuele.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene