Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pedeset godina

Kuba ukida ograničenje putovanja, SAD to pozdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuba od siječnja odustaje od ograničenja putovanja pa će nakon prve reforme tih propisa u pedeset godina Kubanci moći odlaziti sa svoga otoka, a Sjedinjene Države odmah su pozdravile tu odluku kubanskih vlasti, javljaju u utorak agencije.

Stroga ograničenja uvedena su 1961. kad su kubanske vlasti odlučile obuzdati masovno bježanje koje je počelo 1959. s revolucijom kojom je na vlast došao Fidel Castro.

Kubanska je vlada u utorak objavila kako ukida pravilo da se s Kube smije samo uz vizu i uz garantno pismo osobe iz odredišne države. Taj je proces bio dugotrajan i veoma skup za Kubance, a nije bilo ni jamstava da će dozvolu za odlazak i dobiti.

Sada će Kubanci samo morati pokazati putovnicu, osobnu iskaznicu i, ako je nužna, vizu za zemlju u koju putuju, objavio je zamjenik šefa imigracijskog ureda pukovnik Lamberto Fraga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

>> Pola stoljeća od kubanske krize, vremena kada su ljudi strepili od nuklearnog rata

Teoretski, tim se promjenama olakšava i odlazak Kubanaca na putovanje u inozemstvo, ali i rad u inozemstvu i povratak kad god žele. No za većinu zemalja Kubanci će i dalje trebati vizu, a neće je lako dobiti, jer u tim zemljama postoji strah da će Kubanci s turističkom vizom ostati i neće se htjeti vratiti kući, piše Reuters.

Sjedinjene Države u utorak su pozdravile novu odluku jer je sloboda kretanja jedno od ljudskih prava. "Pozdravljamo sve reforme koje Kubancima omogućuju da odu iz države i slobodno se vrate", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, a prenosi France Presse. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene