Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuba će ukinuti više od 500.000 radnih mjesta u državnom sektoru do ožujka 2011. u sklopu procesa racionalizacije gospodarstva koji je pokrenuo predsjednik Raul Castro radi povećanja produktivnosti, priopćio je službeni Kubanski radnički savez.


U priopćenju se navodi da bi ukupno do milijun državnih radnih mjesta moglo biti zatvoreno u sklopu racionalizacije. Te će mjere biti postupno primijenjene do prvog tromjesječja 2011. i imat će utjecaj na sve sektore, precizira CTC. Naša država ne može i ne smije nastaviti podržavati poduzeća i službe čije je osoblje prekobrojno i čiji su gubici kontraproduktivni, dodaje CTC.

Vezani članci Slika nije dostupna Raul Castro: Ili ćemo ispraviti pogreške ili ćemo potonuti Slika nije dostupna VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra'

Prema vladinim podacima, u državnom sektoru je krajem 2009. bilo zaposleno 85 posto radnog stanovništva, odnosno oko 5 milijuna ljudi. CTC je najavio da će se državna radna mjesta nadomjestiti privatnima. 'Povećat će se mogućnosti zapošljavanja novim formama koje ne uključuju državu, među kojima je iznajmljivanje zemljišta, kooperacija i samozapošljavanje, što će apsorbirati stotine tisuća radnika sljedećih godina', stoji u izjavi CTC-a.

Te su mjere dio programa racionalizacije rada u poduzećima koju je pokrenula kubanska vlada radi povećanja produktivnosti, koja je na tom otoku 2009. pala za 1,1 posto. Na Kubi vlada kontrolira 95 posto gospodarstva.

>> 'Kubanski ekonomski model više ne funkcionira'

Kubansko gospodarstvo, koje bitno ovisi o uvozu, potkopavaju korupcija, birokracija i najstariji embargo na svijetu, koji su 1962. nametnule Sjedinjene Države. Godinama vlada nezaposlenima isplaćuje do 60 posto plaće dok traže novo zaposlenje, ali CTC je najavio da će se promijeniti odnos prema nezaposlenima.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju