Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očekuje se da će dužina maksimalno dozvoljenog boravka biti produžena sa 11 mjeseci na dvije godine.


Kubanski predsjednik Raúl Castro trebao bi u petak objaviti liberalizaciju zakona koji propisuju uvjete pod kojima Kubanci mogu napuštati zemlju, prenose svjetski mediji. Prema procjenama analitičara, Castro će promjene objaviti tijekom obraćanja narodnoj skupštini.

Vezani članci Ivo Anušić, Božo Petrov, Peđa Grbin i Tomislav Tomašević Svi o njima pričaju, a nitko ih ne provodi: Pitali smo četiri najjače stranke jesu li spremne na radikalne rezove Peđa Grbin Grbin: ''Plenković je kočničar svih reformi i promjena u Hrvatskoj'', Beroš: ''Dignite ruke u Saboru za reforme. Pa da vidimo tko su kočničari''

Za legalno napuštanje zemlje Kubanci su dosad trebali nabaviti putovnicu, ali i skupu dozvolu koja se izdaje na 30 dana, a može se obnoviti deset puta. Dozvola također može biti i odbijena, a oni koji je ne obnove smatraju se 'dezerterima', odnosno 'trajnim emigrantima' čija se imovina potom konfiscira.

Očekuje se da će među novostima biti produženje maksimalno dozvoljenog boravka u inozemstvu sa 11 mjeseci na dvije godine, i to uz mogućnost obnavljanja. To će praktički značiti kraj 'trajnih emigranata', a otputovalima se imovina neće konfiscirati. Dužnosnici kažu da će Kuba tražiti da se putnici kući vraćaju s kubanskim putovnicama čak i ako su državljani drugih zemalja.

Castro je već proveo neke reforme po tom pitanju, pa je prvo umjesto konfiskacije omogućio prodaju imovine emigranata kao svojevrstan kompromis. Najnovije očekivane reforme dolaze nakon zahtjeva kubanskog naroda, uljučujući Rimokatoličku crkvu i glazbenike poput Silvija Rodrigueza i Pabla Milanesa.