Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nove reforme

Kuba: Nema više oduzimanja imovine 'trajnim imigrantima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će dužina maksimalno dozvoljenog boravka biti produžena sa 11 mjeseci na dvije godine.

Kubanski predsjednik Raúl Castro trebao bi u petak objaviti liberalizaciju zakona koji propisuju uvjete pod kojima Kubanci mogu napuštati zemlju, prenose svjetski mediji. Prema procjenama analitičara, Castro će promjene objaviti tijekom obraćanja narodnoj skupštini.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode

Za legalno napuštanje zemlje Kubanci su dosad trebali nabaviti putovnicu, ali i skupu dozvolu koja se izdaje na 30 dana, a može se obnoviti deset puta. Dozvola također može biti i odbijena, a oni koji je ne obnove smatraju se 'dezerterima', odnosno 'trajnim emigrantima' čija se imovina potom konfiscira.

Očekuje se da će među novostima biti produženje maksimalno dozvoljenog boravka u inozemstvu sa 11 mjeseci na dvije godine, i to uz mogućnost obnavljanja. To će praktički značiti kraj 'trajnih emigranata', a otputovalima se imovina neće konfiscirati. Dužnosnici kažu da će Kuba tražiti da se putnici kući vraćaju s kubanskim putovnicama čak i ako su državljani drugih zemalja.

Castro je već proveo neke reforme po tom pitanju, pa je prvo umjesto konfiskacije omogućio prodaju imovine emigranata kao svojevrstan kompromis. Najnovije očekivane reforme dolaze nakon zahtjeva kubanskog naroda, uljučujući Rimokatoličku crkvu i glazbenike poput Silvija Rodrigueza i Pabla Milanesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene