Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet vatikanskog izaslanika

Kuba i Vatikan: Dijalog između komunista i crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši dužnosnici Vatikana i Kube pozdravili su dijalog katoličke crkve i komunističke vlade Kube.

Nadbiskup Dominique Mamberti, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i njegov kubanski kolega Bruno Rodriguez razgovarali su s novinarima na početku petodnevnog Mambertijevog posjeta. Razgovori vođeni proteklih tjedana između katoličke crkve i predsjednika Raula Castra doveli su do prebacivanja desetaka političkih zatvorenika u zatvore bliže njihovim domovima. Posljednji ustupak uoči Mambertijevog posjeta bio je oslobađanje u subotu disidenta Ariela Siglerta, 47-godišnjeg paraplegičara. Sigler je jedan od 75 disidenata uhićenih 2003. koji se od tada nalaze u zatvoru. 'Važno je što su plodovi tih razgovora već vidljivi, i ja pozdravljam tu činjenicu', rekao je Mamberti na konferenciji za tisak s Rodriguezom.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Slika nije dostupna Castro 'mekog' srca Uz Castrov 'blagoslov' otvoren Katolički centar na Kubi

Mamberti je rekao da se nada svojim posjetom podržati i osnažiti dijalog istaknuvši naglasak koji Vatikan stavlja na promicanje razgovora između lokalnih crkvi i nacionalnih dužnosnika po svijetu. Rodriguez je komunikaciju između kubanske vlade i katoličke crkve nazvao 'dubokom i konstruktivnom', 'vrlo korisnom i tečnom'. 'Vjerujemo da su dani uvjeti da se, uz poštovanje našeg ustava i zakona koji jamče vjersku slobodu, ti napori mogu nastaviti', rekao je Rodriguez. Razgovori između vlade i crkve počeli su sredinom svibnja. Mambertija su pozvali kubanska vlada i crkva na Kubi povodom 75. godišnjice vatikansko-kubanskih odnosa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene