Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda iduće godine

Krvnik Crvenih Kmera zvjerski mučio 15.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo suda u Kambodži završilo je u četvrtak šestmjesečno saslušanje svjedoka o mučenjima 15.000 zatvorenika u zatvoru Tuol Sleng 70-ih godina, a koje je vodio Kaing Guek Eav, zvan Douch, glavni krvnik Crvenih Kmera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži se bivši šef KOS-a Vasiljević osumnjičen za zločine u srbijanskim logorima Slika nije dostupna Uhićen bivši čelnik Crvenih Kmera

Obrana postupak treba početi 23. studenoga, a presuda se očekuje 2010., objavio je sud koji djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda. Douch je jedini pripadnik Crvenih Kmera koji je do danas priznao krivnju za zločine počinjene tijekom zloglasnog režima Crvenih Kmera. Sud se služio arhivima koje su Crveni Kmeri ostavili kada su svrgnuti s vlasti. Uz obilnu fotodokumentaciju arhivi sadrže priznanja okrivljenih iznuđena stravičnim metodama mučenja, koje su u 72 dana saslušanja, opisali preživjeli logoraši i stručnjaci.

Bivši profesor matematike, Douch (66), koji se preobratio na kršćanstvo, surađivao je sa sudom nastojeći rasvijetliti paranoične opsesije tadašnjeg režima, opsjednutog izmišljenim neprijateljima. Douch je, međutim, tvrdio da sam nije bio visoko pozicionirana osoba režima te da nije sudjelovao u mučenjima, a poslušnik je bio u u strahu za vlastitu kožu. U srijedu, na zadnjem saslušanju, ponovno je pozvao obitelji žrtava da ga posjete u zatvoru.

Na suđenje čekaju još četiri osobe koje su obavljale visoke dužnosti u bivšoj 'Demokratskoj Kampućiji', optužene za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali one odbacuju svaku krivnju. U četiri godine vladavine Crvenih Kmera od 1975. do 1979., oko 2 milijuna Kambodžanaca, što je bila četvrtina tadašnjeg stanovništva, umrla je od mučenja, gladi, iscrpljenosti, sve dok režim nije svrgnut vijetnamskom invazijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene