Poznato je da su brazilski zatvori odavno prenapučeni, a uvjeti u njima su strašni, što je potaknulo brojne krvave pobune u posljednjih nekoliko godina. List Manaus'Em Tempo piše da je nekoliko obezglavljenih tijela bačeno preko zatvorskoga zida.


Najmanje 60 osoba ubijeno je u krvavoj pobuni koja je izbila u zatvoru u brazilskome gradu Manausu između dviju suparničkih narkobanda, izvijestili su u ponedjeljak zatvorski dužnosnici.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Splitski dileri u zatvoru zlostavljali zatvorenika: Ucjenjivali ga, tukli i prijetili da će mu silovati djevojku i sestru Ulaz u zatvor Remetinec (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) U nevjerojatnom pokušaju bijega iz zatvora ozlijeđeni policajci: Pobuna prekinuta tek nakon dolaska pojačanja

Ministar unutarnjih poslova države Amazonas Sergio Fontes na konferenciji za novinare je izjavio da bi broj smrtno stradalih mogao biti još veći nakon što vlasti dobiju precizne podatke o razmjerima pobune koja je u zatvoru počela u nedjelju navečer, a potaknuo ju je sukob između dviju protivničkih grupa koje se bave dilanjem droge.

List Manaus'Em Tempo piše da je nekoliko obezglavljenih tijela bačeno preko zatvorskoga zida. Pobuna je počela u nedjelju navečer, a pod kontrolu je stavljena u ponedjeljak oko 7 ujutro po lokalnom vremenu, kazao je Fontes.

Vlasti još uvijek prebrojavaju broj zatvorenika kako bi ustanovili koliko ih je eventualnno pobjeglo. Krvavi sukob u zatvoru jedan je u nizu sličnih između dviju suparničkih narkoskupina - najmoćnije brazilske bande PCC i lokalne narkogrupe poznate kao Sjeverna obitelj.

Analitičari kažu da je primirje između njih 'puklo' prošle godine, rezultiravši mjesecima krvavih zatvorskih obračuna i sukoba između njihovih pripadnika, a pojavila se bojazan da će se kaos proširiti i na druge zatvore.

U jučerašnjoj pobuni došlo je do pucnjave između zatvorenika i policije, a dio zatvorenika zarobio je dvanaest zatvorskih čuvara. Fontes je kazao kako su tijekom pobune zatvorenici za taoce uzeli 74 drugih zatvorenika te da su neke pustili, a neke pogubili.

Poznato je da su brazilski zatvori odavno prenapučeni, a uvjeti u njima su strašni, što je potaknulo brojne krvave pobune u posljednjih nekoliko godina.

Međunarodne nevladine udruge oštro kritiziraju brazilske vlasti zbog iznimno loše organiziranog zatvorskog sustava. (Hina)