Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush i članovi njegove obitelji jučer su u luci Newport nazočili svečanosti krštenja novog nosača aviona na atomski pogom iz klase Nimitz, koji će nositi ime Georgea Busha starijeg, 41. američkog predsjednika.


Na svečanosti u brodogradilištu Northrop Grumman u Newportu kuma broda bila je sestra aktualnog predsjednika Doro Bush Koch, koja je o oplatu najvećeg ratnog broda na svijetu razbila bocu američkog pjenušca.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTOGRAFIJE KOJE SE RIJETKO VIDE: Ležerno druženje predsjednika Slika nije dostupna Der Spiegel greškom objavio osmrtnicu Georgea Busha starijeg

Bivši predsjednik Bush (82) u prigodnom je govoru evocirao svoj životni put, s naglaskom na karijeru mornaričkog pilota u Drugom svjetskom ratu. Za novi je nosač rekao da je "ostvarenje sna svakog mornaričkog pilota".

U govoru je izrazio punu podršku sinu Georgeu, 43. predsjedniku SAD-a, rekavši kako je ponosan na njega i da ga podržava "na svaki način i svim svojim bićem".

Američki mediji u tom su istupu iščitali zabrinutost bivšeg
predsjednika zbog rata u Iraku, o kojem već i Bushovi najbliži
suradnici govore kao o "debaklu" administracije i pozivaju na promjenu strategije.

Predsjednik Bush zaslužio je smijeh i pljesak kada je za brod rekao da će biti "neumoljiv, nepokolebljiv, nepopustljiv i nezaustavljiv" i da se ustvari trebao zvati Barbara Bush, jer ima sve osobine njegove majke.

Nosač "George H. W. Bush", duljine tri nogometna igrališta i
nosivosti 97.000 tona, deseti je i posljednji iz brodova klase Nimitz koji su američku vojnu moć prenijeli u sve krajeve svijeta.

Brod će biti dom za više od 5.000 vojnika, koji će opsluživati 80 borbenih zrakoplova, i druge najsuvremenije sustave naoružanja.

Za sada je dovršen trup i osposobljen za plovidbu, ali do isporuke Ratnoj mornarici nosača vrijednog šest milijardi dolara, proći će još dvije godine. 

U Pentagonu se već dizajnira nova generacija nosača
zrakoplova, od kojih bi prvi trebao biti isporučen 2015. godine.