Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važni zakoni pred poništenjem

Krizni sastanak slovenskog državnog vrha zbog dvaju referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošireni sastav slovenskog državnog vrha sastao se na radnom sastanku povodom skorašnjih referenduma o ključnim protukriznim zakonima koji bi mogli biti poništeni na izjašnjavanju građana.

Slovenski državni vrh sastao se u četvrtak u širem sastavu na radnom sastanku posvećenom nastojanju da se nađe kompromis oko dva ključna zakona za izlazak iz krize koji bi mogli biti poništeni na referendumima.

Na sastanku su se, uz predsednika države Danila Tuerka i premijera Janeza Janšu, našli još i predsjednik najveće oporbene stranke Zoran Janković, kandidati na nedjeljnim predsjedničkim izborima Borut Pahor i Milan Zver te predstavnici nekih sindikata koji traže referendume.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izlazne ankete Slovenija: U drugi krug Pahor i Tuerk Slika nije dostupna Predsjednički izbori Slovenija: Mjesec dana prije izbora Tuerk u velikoj prednosti

>> Pahor: Bilo bi opasno da Ljubljanska banka zaustavi ratifikaciju

Iako je prije početka sastanka izrazio skepsu njegovim uspjehom zbog "blokada" već potvrđenih zakona o sanaciji banaka i holdingu kao načinu upravljanja državnom imovinom, za što krivi oporbu i sindikate, premijer Janez Janša izjavio je kasnije da su sudionici sastanka pokazali nešto "dobre volje" i da se nada kako će se to održati i idućeg tjedna, kad bi se trebali održati novi sastanci kako bi se izbjegli referendumi.

Predsjednik države Danilo Tuerk rekao je da će se usklađivanje nastaviti u ponedjeljak. "Postoji nada da može doći do napretka, radimo na ponovnoj uspostavi povjerenja kako bi se našla rješenja koja bi vodila naprijed, do rješenja nakon kojih referenduma ne bi bilo", rekao je Tuerk.

Tuerk je nakon toga u razgovoru za Slovenski radio, gdje je imao jedno od zadnjih sučeljavanja sa svojim konkurentima Borutom Pahorom i Milanom Zverom uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora, rekao da o predmetu razgovora vezanog za produbljavanje recesije i opasnost održavanja referenduma mora biti diskretan kako bi razgovori u konačnici uspjeli, ali da vjeruje da se do kompromisa o novom modelu saniranja banaka i načinu upravljanja državnom imovinom može doći u roku od tjedan dana. Nakon toga o tome bi u roku od mjesec dana odlučio parlament.

Predsjednički kandidat desnice Milan Zver, kojega najizrazitije podupire stranka premijera Janeza Janše, izjavio je pak da se boji kako će sadašnje političke blokade legitimnih zakona koje je vlada donijela, a parlament potvrdio, dovesti Sloveniju u situaciju u kojoj bi već za nekoliko mjeseci bila prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć, što bi vodilo u velik pad standarda građana. Sasvim suprotno, primjena zakona o sanaciji banaka i holdingu državne imovine vode Sloveniju daleko od takvog crnog scenarija i u postupni oporavak, naveo je.

Predsjednički kandidat ljevice i nekadašnji premijer Borut Pahor izjavio je da se boji kako Sloveniju čekaju "teška vremena" ako se referendumima budu rušila reformska nastojanja vlade, kako se dogodilo njemu kao premijeru sredinom prošle godine te da u teškim vremenima treba prema vladi imati više razumijevanja nego u normalna vremena. Vlada u vrijeme krize ne može zadovoljiti očekivanja većine, a kamoli očekivanja svih, rekao je Pahor, dodajući da se europska kriza može produbiti, osobito ako se ostvare prognoze njemačke kancelarke Merkel da će trajati još pet godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene