Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kriza vlade u Makedoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonska koalicijska vlada suočena je s mogućnošću raspada, nakon što je najjača albanska stranka u Makedoniji, Demokratska partija Albanaca, najavila izlazak iz vlade zbog nesuglasica vezanih uz manjinska prava.

Demokratska partija Albanaca, koalicijski partner u makedonskoj vladi, odlučila je, na sjednici Izvršnog odbora održanoj u srijedu navečer, izaći iz vlasti, no odluku treba još potvrditi i središnje predsjedništvo stranke, čije je zasjedanje najavljeno za večeras. Time bi vlada premijera Nikole Gruevskog, čelnika VMRO-DPMNE, izgubila usku parlamentarnu većinu.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Slika nije dostupna Krizno žarište u Europi Tempirana bomba - Pitanje je vremena kada će eksplodirati!

Razlog za napuštanje vlade, kako je izjavio čelnik ove strane Menduh Thaci, je neispunjavanje šest zahtjeva koje bi vlada, po njegovu traženju, trebala ispuniti do summita NATO-a u Bukureštu, a odnose na širu upotrebu albanskog jezika i zastave te na beneficije veteranima pobunjene albanske gerile. Riječ je o osiguravanju mirovina borcima ONA-e (pobunjenih Albanaca iz oružanog konflikta 2001. godine), prihvaćanju albanskog jezika kao službenog na cijelom teritoriju Makedonije, brzom priznavanju Kosova, povećanju zastupljenosti Albanaca u upravi te istovremenom isticanju makedonske i albanske zastave i zatvaranju četiri haška slučaja protiv Albanaca, koji su nedavno iz Haaga vraćeni u Makedoniju.

Dio ovih zahtjeva Demokratska partija Albanaca postavljala je i u vrijeme prošle vlade, kada je bila u oporbi, no ulaskom u sadašnju vladu nije ih spominjala. Umjesto nje, sadašnja oporbena stranka Albanaca, Demokratska unija za integraciju, reafimirala je ove zahtjeve i napustila parlament te tako izazvala krizu političkog dijaloga, što je premijeru Nikoli Gruevskom međunarodna zajednica posebno zamjerila.

Radi toga je u svibnju prošle godine održano više susreta premijera Gruevskog i čelnika DUI Ali Ahmetija, na kojima je postignuta neformalna suglasnost za rješavanje ovih pitanja. Odmah nakon toga čelnik DPA Menduh Thaci izrazio je nezadovoljstvo što je druga albanska stranka preuzela njegovu inicijativu, zbog čega je, smatra se, njegovoj stranci pao rejting. Epilog je sadašnji ultimativni zahtjev vladi da se ova pitanja odmah riješe.

Koalicijska vlada Nikole Gruevskog, čelnika VMRO-DPMNE, konstituirana je u listopadu 2006. godine, nakon parlamentarnih izbora u srpnju iste godine. Ako DPA napusti Vladu, a nezadovoljstvo vlašću iskazuje i drugi koalicijski partner, Nova socijaldemokratska partija, vlada Nikole Gruevskog nema dovoljno zastupnika, što znači da će uslijediti prijevremeni izbori. Sve se to događa u osjetljivom trenutku za Makedoniju, uoči summita u Bukureštu početkom travnja, na kojemu bi Makedonija mogla dobiti poziv za članstvo u NATO-u. Makedonski ulazak u NATO osporava Grčka, prijeteći da će to onemogućiti ne pristane li Makedonija na promjenu imena, koje Grčka smatra dijelom svoga povijesnog nasljeđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene