Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kriza mađarske koalicije nakon smjene ministrice zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća mađarska koalicija balansira na rubu kolapsa nakon što je premijer Ferenc Gyurcsany smijenio ministricu zdravstva i članicu jedne od koalicijskih stranaka Saveza slobodnih demokrata.

Članovi liberalnog SZDSZ-a tijekom dana bi se trebali sastati i donijeti odluku o reakciji na ovaj potez, no stranka je već u priopćenju izvijestila kako je smjenjivanje ministrice zdravstva Agnes Horvath 'neprihvatljivo'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom"

Nazavisni analitičari vjeruju da bi SZDSZ danas mogao donijeti odluku o izlasku iz koalicije, zbog čega bi Mađarska socijalistička stranka mogla ostati 'kraća' za četiri mjesta u parlamentu gdje trenutačno ima većinu sa 190 mjesta.

No istodobno, SZDSZ prolazi kroz unutarnju krizu, s obzirom da su pred njom novi unutarstranački izbori, pa postoji mogućnost da neki članovi stranke, ujedno i parlamenta prijeđu socijalistima. Ova je stranka, smatraju promatrači i ranije pokazala da se ne boji usprotiviti se vladajućima te je bila presudna u svrgavanju s vlasti Gyurcsanyjeva prethodnika Petera Medgyessyja 2004. Reforma zdravstva jedan je od ključnih planova politike SZDSZ-a, no istodobno je nepopularna među stanovništvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene