Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladajuća mađarska koalicija balansira na rubu kolapsa nakon što je premijer Ferenc Gyurcsany smijenio ministricu zdravstva i članicu jedne od koalicijskih stranaka Saveza slobodnih demokrata.


Članovi liberalnog SZDSZ-a tijekom dana bi se trebali sastati i donijeti odluku o reakciji na ovaj potez, no stranka je već u priopćenju izvijestila kako je smjenjivanje ministrice zdravstva Agnes Horvath 'neprihvatljivo'.

Vezani članci Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on" Premijer Plenković se s mađarskim premijerom Orbanom našao u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o neformalnom susretu s Viktorom Orbanom: "Ništa nije zatajeno"

Nazavisni analitičari vjeruju da bi SZDSZ danas mogao donijeti odluku o izlasku iz koalicije, zbog čega bi Mađarska socijalistička stranka mogla ostati 'kraća' za četiri mjesta u parlamentu gdje trenutačno ima većinu sa 190 mjesta.

No istodobno, SZDSZ prolazi kroz unutarnju krizu, s obzirom da su pred njom novi unutarstranački izbori, pa postoji mogućnost da neki članovi stranke, ujedno i parlamenta prijeđu socijalistima. Ova je stranka, smatraju promatrači i ranije pokazala da se ne boji usprotiviti se vladajućima te je bila presudna u svrgavanju s vlasti Gyurcsanyjeva prethodnika Petera Medgyessyja 2004. Reforma zdravstva jedan je od ključnih planova politike SZDSZ-a, no istodobno je nepopularna među stanovništvom.