Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kritizirani kirurg izabran za novog predsjednika Latvije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Latvijski parlament izabrao je Valdisa Zatlersa za novog predsjednika, a riječ je o istaknutome kirurgu ortopedije koji je bio kritiziran zbog primanja novčanih nagrada od svojih pacijenata.

Neiskusan u politici, 52-godišnji Zatlers, kojega je podržala četverostranačka koalicija, dobio je 58 od 98 glasova u latvijskom parlamentu od 100 zastupničkih mjesta, a protukandidat mu je bio bivši sudac ustavnog suda Aivars Endzins.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Zatlersu njegovi protivnici zamjeraju što je primao novčane nagrade od svojih pacijenata, ali njegovi pristaše tvrde da je to uobičajena praska u u Latviji i ne znači da je ortoped korumpiran, prenosi agencija Reuters.

Očekuje se da će Zatlers, kao nasljednik predsjednice Vaire
Vike-Freiberge, koja je odradila maskimalno moguća dva mandata, nastaviti prozapadnu politiku svoje zemlje koja je od 2004. članica Europske unije i NATO-a.

Zatlers je kritizirao vladu da ne čini dovoljno kako bi smanjila
inflaciju, koja prati inače snažan gospodarski rast.

Predsjednik Latvije ima ograničene, ali važne zakonske ovlasti i ključan je u vođenju vanjske politike.

Nakon izbora na konfereciji za novinare Zatlers je bio zasut
pitanjima o podobnosti da vodi zemlju s obzirom da je primao novačne nagrade pacijenata, a nije ih prijavljivao vlastima.

"O tom se pitanju temeljito diskutiralo u proteklih 10 dana",
odgovorio je Zatlers.

Objavio je da planira u ponedjeljak otići k poreznim vlastima i
riješiti sporno pitanje te pritom rekao da korupcija treba biti
eliminirana na svim razinama.

Latvija ima najveći gospodarski rast u Europskoj uniji, s oko 11 posto, no krenula je od niske akumulacije te se Latvijci ubrajaju među najsiromašnije u EU.

Vlada je svoj izbor opravdala riječima da je izabran najbolji
kandidat za dužnost i da je Zatlers bio pošten jer je prošlog tjedna neočekivano priznao da je od svojih pacijenata primao novčane svote koje nije prijavio poreznom uredu.

Priznanje je izazvalo val prosvjeda nevladinih udruga i stručnjaka za borbu protiv korupcije, te predsjednice Vike-Freiberge koja je izrazila dvojbe u podobnost novog predsjednika. Nadalje, neki su političari ocijenili da bi Zatlers mogao biti osoba nedostojna dijeliti tajne NATO-a čija je Latvija članica.

Agencija dpa prenosi da je Zatlers rođen 1955. u Latviji, a školovao se na Medicinskom institutu u Rigi, gdje je 1979. specijalizirao ortopediju i traumatsku kirurgiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene