Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost na potenciju

KUDA VODE CRNE RUPE? Znanost traži dokaze jesu li to portali u nove svemire: 'Žive li tamo drugi ljudi?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna teorija u fizici čestica sugerira da zapravo ne postoje samo tri, već devet dimenzija te da su crne rupe ključ za dopiranje do njih. To znači da bi crne rupe zapravo mogle predstavljati portale u druge svemire.

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču čestica (LHC) u CERN-u, trenutno se bave i lovom na dokaze u tom smislu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko otkriće Astronomi u najsvjetlijem svemirskom tijelu pronašli dvije crne rupe Slika nije dostupna Alternativne realnosti NOVA TEORIJA VELIKOG HAWKINGA 'Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte'

Nekoliko teorija u fizici čestica sugerira da u svemiru postoji više od onog što naše oči vide, a te ekstra dimenzije mogle bi odgovoriti na pitanja koja variraju od kvantne fizike to gravitacije.

Jedna od njih naziva se "teorija brana" i sugerira da višestruke dimenzije mogu skrivati i druge svemire. "Teorija brana zapravo je dio šire teorije struna, koja pokušava objasniti kako se sve sile i čestice za koje znamo mogu uklopiti u jedinstveni opis", kaže dr. Chris White, fizičar sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu za Daily Mail.

Devet, deset dimenzija...

"Ta teorija sugerira da osnovni građevni materijali prirode, umjesto da su čestice, radije su strune, ravni ili više dimenzionalne općenitosti koje se još zovu i branama", dodaje White.

Strune žive u svemiru kojeg čini devet dimenzija i kad se svemu doda još i vrijeme, to ukupno čini deset dimenzija.

"Odjednom se čovjek zapita da li, nekim slučajem, u tim branama možda žive i drugi ljudi", razmišljanje je dr. Cristophea Galfarda, koji su svojoj knjizi "Svemir u tvojoj ruci" (The Universe In Your Hand) objašnjava misaoni eksperiment o tome kako bi izgledalo da možemo putovati između tih dimenzija.

Mikroskopske crne rupe

Nazad u stvarnosti, međutim, znanstvenici CERN-a koriste LHC kako bi tražili dokaze postojanja ekstra dimenzija, a jedan od načina na koji to žele napraviti jest pomoću kreiranja mikroskopskih crnih rupa.

"One bi se raspale vrlo brzo, ali bi iza sebe ostavile dramatičan izboj radijacije u našim detektorima", kaže White.

Teorije koje sugeriraju postojanje drugih dimenzija predviđaju, da na isti način kao što atomi imaju stanje niske energije u mirovanju i visoke energije u stanju pobuđenosti, da u drugim dimenzijama postoje teže verzije standardnih čestica.

Nije sve crno-bijelo

No, čak i da se otkrije dokaz o drugim dimenzijama, to ne bi nužno značilo da je i teroija struna ili teorija brana zapravo u pravu. Neki znanstvenici isto tako nisu uvjereni da ekstra dimenzije uopće i postoje.

Iz CERN-a kažu da ne mogu predvidjeti kad će dobiti rezultate te potrage za drugim dimenzijama, ali uvjeravaju - javnost će istog trenutka znati za tu vijest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene