Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno 16 osoba

Libanonski predsjednik: "Postoji mogućnost da je uzrok strana bomba ili raketa", Hezbolah odbacio optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonske vlasti uhitile su 16 osoba u sklopu istrage eksplozije skladišta u luci u Bejrutu.

Šesnaest osoba uhićeno je u Libanonu nakon stravične eksplozije u luci u Bejrutu koja je opustošila glavni grad, priopćile su lokalne vlasti.

Pročitajte i ovo Lara Hojaiban - 2 Libanonci traže odgovorne Hrvatica iz Bejruta otkrila što joj je u  eksploziji spasilo život: "Mislila sam da je potres... Nemam riječi da opišem kako je bilo. Mama mi je bila doma, ranjena je" Slika nije dostupna GOLEMA ŠTETA Bijesni stanovnici Bejruta pokušali ući u parlament, u neredima ubijen policajac. Libanonski premijer najavio prijevremene izbore

Predstavnik vlade na vojnom sudu Fadi Akiki izjavio je za medije da je do sada ispitano više od dvadesetak lučkih i carinskih službenika i pojedinaca odgovornih ili uključenih u radove na održavanju skladišta u kojem se nalazio eksplozivni materijal, piše The Independent.

"Šesnaest osoba pritvoreno je u sklopu istrage", dodao je Akiki, ne navodeći pojedince. Rekao je da se istraga nastavlja.

Istraga će pokazati što je uzrok

Libanonski predsjednik Michel Aoun kazao je da će istraga o najvećoj eksploziji u povijesti Bejruta ispitati je li njezin uzrok bomba ili neko drugo strano djelovanje. "Uzrok eksplozije još uvijek nije utvrđen. Postoji mogućnost strane umiješanosti raketom, bombom ili nečim drugim", kazao je predsjednik Aoun.

Rekao je i da će se pokušati utvrditi je li do eksplozije došlo zbog nemara ili se radi o nesretnom slučaju. Ranije je predsjednik potvrdio da je visokoeksplozivni materijal godinama bio uskladišten u luci u neadekvatnim uvjetima, bez zaštitnih mjera. Prvi rezultati istrage, rekao je neimenovani izvor, ukazivali su na nemar.

SAD je rekao da ne isključuje napad, a Izrael je odmah nakon događaja objavio da nema ništa s eksplozijom u bejrutskoj luci, negirajući bilo kakvu ulogu u razornoj eksploziji u kojoj su poginule 154 osobe, a oko 5000 je ozlijeđeno.

Materijalna šteta koju je prouzročila eksplozija seizmičkih razmjera, uključujući tu i poslovne gubitke koji će uslijediti u postojećoj situaciji, mogli bi narasti do 15 milijardi američkih dolara.

Hezbolah odbacio optužbe

Čelnik proiranske skupine Hezbolah, Hasan Nastalah, odbacio je optužbe da njegova skupina kontrolira luku u Bejrutu koja je uništena razornom eksplozijom početkom tjedna.

"Objavljujem i kategorički odbacujem da je bilo što u luci naše; nikakva skladišta oružja, rakete, pištolj, bomba, metak, nitrat", kazao je Nasralah u televizijskom obraćanju opovrgavajući neke navode u Libanonu i u inozemstvu da je njegova skupina imala uskladišteno oružje u luci.

"Apsolutno, nema ničeg, u sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Istrage će to potvrditi", rekao je.

"Neki idu za tim da kažu Libanoncima da treba okriviti Hezbolah (za eksploziju u luci). To je lažna optužba", kazao je Nasralah, koji se založio za pravednu i transparentnu istragu o eksploziji koja se dogodila u utorak.

Po njegovim riječima, eksplozija koja se pogodila libanonski glavni grad bez presedana je u modernoj povijesti i traži međunarodno jedinstvo te je ne bi trebalo politizirati.

Održan prosvjed

Gospodarstvo Libanona prolazi kroz tešku krizu, valuta je u slobodnom padu, dugovi ne prestaju rastu, a Libanonci još od listopada prošle godine prosvjeduju protiv političke kaste i okrivljuju ih za loše upravljanje zemljom i državnu korupciju koja ne jenjava više desetljeća.

Na prosvjed su izašli i jučer tijekom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i zatražili od njega da im pomogne da se "oslobode sadašnje vlasti i Hezbolaha", proiranskog šijitskog pokreta.

Vlada Hasana Diaba, formirana u siječnju 2020. i predstavljena kao kabinet tehnokrata, na udaru je kritika da je podređena stranci predsjednika Michela Aouna, Slobodnom domoljubnom pokretu i njegovu neuništivom savezniku Hezbolahu (Božja stranka).
 

Eksplozija sravnila sa zemljom velik dio grada

Podsjetimo, Bejrut, glavni grad Libanona, u utorak kasno poslijepodne pogodila je snažna eksplozija.  Samo 500 metara od mjesta stravične eksplozije u luci u Bejrutu našli su se i Hrvati. Jedanaest hrvatskih pomoraca brodom je pristalo u luku samo nekoliko sati prije eksplozije, a jednog od njih eksplozija je ozlijedila.

U stravičnoj eksploziji u luci u Bejrutu ozlijeđen je hrvatski pomorac Boris Pavošević. Dobili smo njegovu snimku iz bolnice. 

Oko 2750 tona amonijeva nitrata nalazilo se u skladištu u luci u Bejrutu koje je eksplodiralo u utorak. Poginulo je najmanje 135 ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Snimke iz zraka i s tla pokazuju razmjere katastrofe. Stotine tisuća građana ostale su bez domova. Glavni direktor luke rekao je da su bili svjesni toga da je riječ o opasnom materijalu, no da nisu mislili da je opasan "u toj mjeri".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene