Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakuhali priču

VIDEO Ruse razljutila videosnimka sa Zelenskim: Moskva izdala nalog za uhićenje Amerikanca

Volodimir Zelenski i Lindsey Graham
Volodimir Zelenski i Lindsey Graham Foto: Afp
Rusko ministarstvo unuatrnjih poslova izdalo je nalog za uhićenje republikaskog senatora Lindseya Grahama. Razlog uhićenju je montirani video njegova sastanka s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Zelenski mu je rekao da su "sada slobodni". Graham mu je odgovorio da "Rusi umiru".

U montiranom videu koji su objavili ukrajinski mediji u petak u nastavku Graham govori: "To je najbolje uložen novac koji smo ikad potrošili".

Pogledajte spornu videosnimku.

 

Iako se radi o vidljivo montiranom videu i na službenim stranicama ukrajinske vlade nema riječi o tom dijelu razgovora, videosnimka je razbjesnila čelnike ruske državne televizije Russia Today i drugih ruskih dužnosnika koji su pozvali na ubojstvo senatora iz Južne Karoline.

Ured Zelenskog objavio pravu snimku

Dužu, i očito pravu verziju razgovora, objavio je u Ured Zelenskog. U njoj je Graham rekao da je slanje američke pomoći Ukrajini, a ne smrt Rusa, vrijedno ulaganja u globalnu sigurnost za Sjedinjene države.

Graham je u razgovoru Zelenskom poručio i da ga otpor Ukrajinaca podsjeća na "naše bolje 'ja' u Americi". "Bilo je vremena kada smo bili ovakvi, borili se do zadnje osobe, ili ćemo biti slobodni ili ćemo umrijeti", rekao je.

Zelenski mu je odgovorio: "Sada ste slobodni, a mi ćemo biti", na što je Graham odgovorio: "A Rusi umiru".

Izdali nalog za uhićenjem

Bez obzira na vidljivu montažu videosnimke koja je objavljena, Rusija je izdala nalog za uhićenjem, a ruski istražni odbor, glavna agencija za krim istragu u zemlji, pokrenuo je otvaranje kaznene prijave protiv Grahama.

Graham se od ponedjeljka i službeno nalazi na listi osoba za kojima je izdana tjeralica. U nedjelju se o svemu oglasio i Graham.

"Kao i obično, ruski propagandni stroj naporno radi", rekao je, komentirajući komentare Dmitrija Medvedeva o svom posjetu Kijevu.

Nazvao ga "starom budalom"

Naime, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev nazvao je Grahama, 67-godišnjeg republikanca, starom budalom, piše Daily Mail.

"Stara budala senator Lindsey Graham rekao je da Sjedinjene Države nikada nisu tako uspješno trošile novac kao na ubojstva Rusa", kazao je Medvedev.

"Nije to trebao učiniti. U njegovoj voljenoj Americi ne samo da se redovito ubijaju obični ljudi, već se prljavi novac troši i na ubojstva senatora. Trebao bi se prisjetiti tužne sudbine Roberta Kennedyja, Hueyja Longa, Clemente Carlos Pinckney, Johna Miltona Elliotta, Waynea Owensa i drugih ubijenih američkih političara", dodao je.

Graham mu je odgovorio: "Medvedev, ako želiš da Rusi prestanu ginuti u Ukrajini, povuci se. Zaustavite invaziju. Stop ratnim zločinima. Istina je da vas i predsjednika Vladimira Putina nije briga za ruske vojnike".

Drugi ruski dužnosnici također su brzo osudili Grahamove komentare.

"Teško je zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski TV voditelj Vladimir Solovjov također je reagirao ljutitom porukom: "Vaš prljavi američki novac je u potpunosti podržavao nacistički režim u Njemačkoj. Ti si nacistička zvijer i ideš stopama svojih prethodnika. Još jednom ću ponoviti: 'vi ćete graknuti, ali ruski će narod živjeti vječno!'".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene