Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćelija narkobosa

OBJAVLJENE NOVE SNIMKE Ovako je pobjegao najtraženiji kralj droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksičke vlasti pretpostavljaju da je kralj droge tunelom bježao na posebnom motoru. Prije bijega se, kažu ponašao normalno, a to pokazuju i snimke nadzorne kamere iz njegove ćelije.

Meksičke vlasti priopćile su kako je ponašanje Joaquina 'El Chapo' Guzmana, na dan bijega iz zatvor a bilo normalno. Objavljene su nove snimke na kojima se vidi kako se šeta s jedne strane ćelije na drugu, a potom se sagiba preko ograde iza koje kamera ne snimila zbog poštivanja ljudskih prava, budući da i zatvorenici imaju pravo na dio privatnosti, piše AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Narko tunel: Najdulji u povijesti SAD-a - 5 Na granici s Meksikom Pronađen jedan od najsofisticiranijih tajnih tunela krijumčara: "Ima željeznicu, vodu, struju..."

Guzman kasnije sjeda na krevet kako bi se preobuo, odšeta ponovno do zida koji pokriva područje za tuširanje te nestaje iz vidokruga. Vijećnik za nacionalnu sigurnost Monte Alejandro Rubido, kaže da je njegovo ponašanje prije bijega bilo normalno. Napominje da ured Državnog odvjetnika istražuje jesu li u skladu s pravilima praćeni sigurnosni protokoli u zatvoru.

Sumnja se da je kroz tunel dug 1,5 kilometara koji je iskopan samo radi njega, prošao na posebno dizajniranom motociklu ili na jednoj od dva teretna kolica. Izašao je u nedovršenom objektu u blizini zatvora. Tračnice po kojima je vjerojatno motociklom Guzman izašao na slobodu, završavaju dva, tri koraka od drvenih ljestava sa 17 prečki koje je podignuo gore. Zrak u tunelu je topao, ima vlage i prašine.

NAKON ŠTO IM JE VEĆ DVAPUT POBJEGAO Meksiko povisio nagradu za kralja droge

Izlazak iz tunela je u podrum iz kojeg se također treba uspeti ljestvama. Temperatura tu pada za 10 stupnjeva. Nakon izlaska iz podruma, Guzman je stajao ispred prašnjavih vrata staje. U tom trenutku prvi put od posljednjeg uhićenja 22. veljače 2014. je na slobodi.

Njegov bijeg bio je veoma kreativan, ali i iziskivao mnogo novca. Naime, kupljen je dio zemlje u blizini zatvora, ali usred poljoprivrednih polja. Sklepana je straćara koja ne izgleda kao da iskače od okoline. Tunel je, pretpostavlja se, planiran i građen duže od godinu dana.

Također, stručnjaci smatraju kako je narko bos vjerojatno imao veliku pomoć iznutra. Tri su zatvorska službenika otpuštena zbog ovog slučaja. 'Oni su bili nešto ili mnogo povezani s ovim što se dogodio i stoga su otpušteni', rekao je ministar unutarnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong, ali nije naveo koga se točno sumnjiči za pomaganje u bijegu.

Osorio Chong rekao je kako je tunel bio 19 metara pod zemljom. Veoma je sofisticiran, ima svjetla, ventilaciju, tračnice za prijevoz i stručnjaci procjenjuju da inače za takav pothvat treba 18 mjeseci da se dovrši.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene